Mai mulți demnitari au participat la ședințele CSAT fără a avea certificate ORNISS: Printre aceștia, Crin Antonescu și Ioan Rus

Mai mulți demnitari au participat la ședințele CSAT fără a avea certificate ORNISS: Printre aceștia, Crin Antonescu și Ioan Rus
Foto: roxanaiordache.wordpress.com

Participă la şedinţele Consiliului Suprem de Apărărare a ţării, fără certificat ORNISS. Este vorba de preşedintele interimar al ţării Crin Antonescu, dar şi de mai mulţi membrii ai Guvernului, precum ministrul de Interne Ioan Rus şi ministrul de Externe Andrei Marga.

Conform Ministerului Apărătrii și Protecției Naționale, ministrul Corneliu Dobrițoiu deține o astfel de autorizație, rectificând astfel informațiile anterioare. De asemenea, și minstrul Titus Corlățean a parcurs procedurile de verificatre cerute de ORNISS.

Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor de Stat exercită atribuţii reglementare, de autorizare, evidenţă şi control cu privire la protecţia informaţiilor clasificate. Potrivit legii obţinerea certificatului ORNISS este obligatorie pentru orice membru CSAT.

Descoperirea a fost făcută de jurnalista Simona Ela Fica, în urma unei solicitări făcute acestui oficiu.

„Nu numai că nu dețin certificate ORNISS domnii enumerați, dar unul dintre, care este președintele interimar al României, a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Țării în mod ilegal, pentru că, neavând aceste autorizații de acces la documente clasificate nu aveau calitatea să intre în CSAT, pentru că în CSAT se discută tocmai despre și se accesează documente clasificate, pentru căîn CSAT există, așa cum am văzut cu toții, acele calculatoare, acele laptopuri care sunt conectate prin Intranet și care conțin documente clasificate, începând de la – eu știu – hărți strategice ale resurselro minerale, care fac parte din strategia de securitate a României, până la misiuneile militare ale României la NATO și la ONU,” a spus jurnalista.

Ea a adăugat și că în ședința convocată de Crin Antonescu s-a vorbit de privatizarea Hidroelectrica, care face parte din strategia de securitate a României.

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră adresată instituției noastre vă facem cunoscut faptul că domnii George-Crin Laurențiu Antonescu, Corneliu Dobrițoiu, Dainel Chițoiu, Titus Corlățean, Andrei Marga și Ioan Rus nu au solicitat și ca urmare nu dețin certificate ORNISS/ autorizația de acces la informații clasificate,” relatează ORNISS în informarea către Ela Fica.

Cristian Diaconescu a intervenit în direct la postul B1 TV, spunând că „aceste verificări, criteriile și validarea se fac după criterii ale Alianței Nord Atlantice, deci nu este vorba de o legislație pur națională.” „Vorbim, repet, de informații, mute dintre ele care parcurg traseul transatlantic în ceea ce privește informațiile. Vreau să vă spun că nu este vorba numai de decizia CSAT-ului. În viața uzuală a unui titular de asemenea certificat discutăm despre rapoartele serviciilor de informații, discutăm depsre telegrame, deci toate informațiile pe care le trimit oficiile informatice românești din străinătate sunt citite pe aceste paliere numai de ochii celro care pot să aibă acces la astfel de informații și orice fel de folosire a acestor informații public sau chiar personal constituie infracțiune,” a mai spus Diaconescu.

„Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă învestită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională,” conform Legii 415 din 27 iunie 2002. Potrivit aceluiași text, președintele României îndeplinește functia de președinte al CSAT, premierul pe cea de vicepreședinte, air membrii Consiliului sunt: „ministrul apărării naţionale, ministrul de interne, ministrul afacerilor externe, ministrul justiţiei, ministrul industriei şi resurselor, ministrul finanţelor publice, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.”

Vezi AICI procedura de obținere a unui certificate ORNISS

Mai mulți demnitari au participat la ședințele CSAT fără certificate ORNISS

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22264').select();" id="embed_text_22264" />

Cristian Diaconescu, despre certificatele ORNISS

Embed: " />
Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)