Nava Flaminia, acostată în Portul Constanța, un pericol pentru mediu din cauza cantității mari de deșeuri pe care o are la bord

Nava Flaminia, acostată în Portul Constanța, un pericol pentru mediu din cauza cantității mari de deșeuri pe care o are la bord

Nava Flaminia, cea care a explodat în mijlocul Atlanticului în timp ce transporta deșeuri periculoase și care în prezent se află în portul Constanța, se pare că este încărcată cu o cantitate mai mare de deșeuri decât estimarea inițială, fiind un real pericol pentru mediul înconjurător. Mai exact, nava are la bord cu 14.000 de tone mai mult decât cantitatea cunoscută.

În acest context, senatorul Christian Gigi Chiru i-a înaintat prefectului Eugen Bola o adresă prin care îi face cunoscute anumite aspecte grave. În sesizarea sa, preşedintele PDL Constanţa a subliniat faptul că sănătatea locuitorilor Constanţei poate fi afectată şi că pot exista urmări grave şi asupra întregii ţări, scrie Observator de Constanța.

„Statul german a declarat o anumită cantitate de deșeuri. S-au făcut verificările că pot fi valorifcate în țară deșeurile care au fost declarate. În momentul în care s-a ajuns în țară, s-a constat că există o cantitate mai mare de deșeuri decât cea declarată. În loc de 3 tone, erau 14.000 de tone în plus, care nu pot fi date jos de pe vapor decât în momentul în care este prezentat un plan de ecologizare”, a declarat pentru B1 Tv, comisarul Florin Diaconu, de la Garda de Mediu.

Nava-cargo germană MSC a fost refuzată de toate porturile europene, însă la Constanţa a fost primită cu braţele deschise, la mijlocul lunii mai. Vasul a fost scena unui incendiu urmat de o explozie în mijlocul Atlanticului. În urma incidentelor de la bord trei persoane şi-au pierdut viaţa iar deşeurile periculoase transportate în containăre s-au deversat. (Detalii AICI)

Analizele efectuate de autorităţile româneşti dublate de promisiunea unor plăţi considerabile pentru reparaţii a făcut ca Guvernul României să accepte acostarea la Constanţa.

Nava a fost tratată ca un obiect foarte fragil. Nu mai puţin de patru remorchere au condus-o în port cu o viteză redusă. La Constanţa, vasul urma să fie curăţat de orice fel de urmă de deşeuri. Mai exact 8000 de tone de deşeuri metalice şi 1000 de tone de noroi contaminat ar trebui să fie descărcate aici. Apa infestată va fi dusă pentru decontaminare în Prahova.

După decontaminare, Flaminia va merge în Şantierul Naval Mangalia. Acolo urmează să fie supusă unor reparaţii capitale.