Persoanele care obțin venituri din profesii liberale vor plăti contribuţiile de sănătate şi şomaj

Persoanele care obțin venituri din profesii liberale vor plăti contribuţiile de sănătate şi şomaj
Foto: Oradestiri.ro

Persoanele care obțin venituri din profesii liberale vor plăti de acum contribuţiile de sănătate şi şomaj, conform modificărilor aduse noului Cod fiscal. Este vorba despre avocaţi, notari, arhitecţi, jurnalişti, precum și de cei care realizează venituri doar din chirii, jocuri de noroc, operaţiune de fiducie sau din investiţii, relatează Curierul Național.

Persoana fizică va depune cele două declarații, cea de venit estimat şi cea de venit realizat, la organul fiscal din raza teritorială unde domiciliază. Administrarea contribuţiilor de asigurări sociale pentru pensii, datorate de persoanele fizice a fost deja preluată de ANAF.

De această modificare sunt afectați doar cei care realizează venituri din activităţi independente şi nu îi privește pe cei care au activităţi remunerate prin salariu.

Declararea veniturilor pe baza cărora Fiscul va calcula contribuţia la sănătate se va face prin depunerea a două declaraţii, cea de venit estimat şi cea de venit realizat, se arată în prevederile noului Cod fiscal, care a intrat în vigoare la 1 iulie 2012.

Persoanele care se autorizează pentru activităţile respective după data de 1 iulie 2012 sunt obligate să completeze şi să depună la organul fiscal competent (în a cărui rază teritorială se află adresa de domiciliu, sau adresa unde locuiesc efectiv, dacă aceasta este diferită de domiciliu) declaraţia referitoare la venitul asigurat pentru veniturile obţinute anterior acestei date (1 iulie), iar competenţa în administrare a contribuţiilor sociale datorate revine caselor de asigurări sociale.

ANAF va urmări și încasa contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi neachitate până la data de 01.07.2012. De asemenea, ANAF va prelua şi procedurile de executare silită aflate în derulare.

Tags: