Puterea "confuziei": Cum încearcă Antonescu să convingă poporul cu televizorul, citând din „Lege” (VIDEO)

Puterea "confuziei": Cum încearcă Antonescu să convingă poporul cu televizorul, citând din „Lege” (VIDEO)

Președintele interimar Crin Antonescu creează confuzie nu doar atunci când vorbește în engleză, ci și când vorbește în românește, despre probleme care privesc direct conducerea țării. Miercuri seară, de la pupitrul prezidențial de la Palatul Cotroceni, Antonescu a vrut să explice clar cum se stabilește cvorumul pentru referendumul pentru demiterea președintelui ales Traian Băsescu. Însă informația oferită a fost una eronată și sesizată probabil doar de cei care într-adevăr consultă constant legile în vigoare.

În primul rând, condițiile în care se stabilește valabilitatea referendumului, explicate de Antonescu:

”Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Clar? Clar!” (citat din articolul 5, alineatul 2, din legea 3/2000)

Urmează explicația referitoare la ce cuprind listele electorale permanente, unde apare și confuzia:

„Listele electorale permanente- ne spune aceeași Lege în vigoare- Legea 35/ 2008, articolul 26, alin. 2, ne spune clar: „Listele electorale permanente se întocmesc pe localități și cuprind pe toți cetățenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite.” Clar? Clar. Avem, deci, clar cum se face cvorumul, pentru că ne-o spune legea. Avem clar cine este și cine nu este pe listele electorale permanente. Rămân cetățenii români care nu sunt pe listele electorale permanente, care au drept de vot și care votează, dacă doresc pe listele suplimentare. Citez exact din aceeași Lege 35/ 2008, articolul 27, alin 2: „În lista electorală suplimentară vor fi trecuți cetățenii români din străinătate care fac dovada cu pașaportul, cu mențiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, că domiciliază într-o țară din colegiul uninominal respectiv, cetățenii români care arată că au reședința într-o țară din colegiul uninominal respectiv, prin prezentarea pașaportului simplu sau, în cazul statelor membre UE, și a cărții de identitate, însoțite de documentul emis de autoritățile străine care dovedește reședința în străinătate, precum și persoanele care votează, conform dispozițiilor articolului 8, alineatul 3, adică personalul misiunilor diplomatice”.

Clar? Nu tocmai… Președintele interimar citează corect, însă nu din legea care trebuie! Pentru că Legea 35/2008 este, de fapt, legea votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, nicidecum Legea pentru alegerea Președintelui (care este Legea 370/2008).

Cu alte cuvinte, Antonescu ar fi trebuit să se raporteze la acestă din urmă lege, care spune, în articolul 2, alineatul 1, poziția C, că listele electorale permanente cuprind toți ”cetățenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.”

Confuzia este una flagrantă, însă nu imposibil de verificat. Greşeala preşedintelui interimar a fost sesizată, iniţial, de jurnalista Sorina Matei, pe blogul ei.

De altfel, săptămâna trecută, fostul premier Emil Boc atrăgea atenția asupra aceleiași confuzii, în contextul organizării de către Guvern a mini-recensământului pentru stabilirea numărului de alegători de pe listele electorale.

Boc considera  mini-recensământul inutil pentru că ”listele avute în vedere la referendum sunt cele avute în vedere pentru alegerea președintelui (…) Nu putem utiliza listele electorale permanente de la alegerile pentru parlament pentru că acolo e vorba de colegii electorale, unde votează numai omul din colegiu; nu votează și cel din străinătate, el votează pentru senatorii din diaspora.”

Antonescu, despre stabilirea cvorumului

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_22504').select();" id="embed_text_22504" />