România, pârjolită de secetă: Vara aceasta, în Cluj a plouat mai puțin decât în Sahara

România, pârjolită de secetă: Vara aceasta, în Cluj a plouat mai puțin decât în Sahara
Foto: radiomures.ro

Vara aceasta a fost careacterizată de temperaturi foarte ridicate, uneori trecând de 40 de grade, și o secetă severă, care a afectat mare parte din recolte. Conform măsurătorilor specialiștilor, precipitațiile în județul Cluj în ultimele luni au fost mai slabe decât în Sahara.

Unele râuri din Moldova au secat cu totul pe anumite porţiuni, iar fluviul Dunărea se află la un nivel alarmant, navigația fiind este aproape imposibilă, relatează România Liberă. Țăranii nu mai au mâncare pentru animale, așa că de multe ori își vând la prețuri foarte mici vacile, porcii şi caii.

Unul dintre efectele secetei prelungite este scăderea nivelului apelor Dunării până într-acolo încât pun în pericol navigația. Joi, pe tot sectorul românesc s-au înregistrat scăderi alarmante, de la 2 la 8 cm într-un interval de 24 de ore. În zona localităţii Gruia s-a semnalat o scădere cu 56 cm.

În rada Portului Galaţi era înregistrată joi o cotă de 173 cm a apelor Dunării, aproape la jumătate față de nivelul normal pentru această perioadă, de aproximativ 300 cm. Mai mult, cu 4 metri şi 17 centimetri sub cota istorică de 590 de cm, atinsă la Galați în iulie 2010.

Navigația este grav afectată pe anumite tronsoane: în zonele Călăraşi – Giurgiu şi Zimnicea este necesară intervenţia complexurilor de dragaj pentru eliminarea „pragurilor” albiei. Peste 50 de convoaie sunt blocate în zonă şi fac în trei zile un drum pe care îl străbăteau altădată în 8 ore.

Iar Dunărea nu este singura cu probleme. În Vrancea, râurile sunt foarte aproape de a seca: de exemplu, Putna a dispărut complet pe o distanță de 20 de kilometri, iar Șușița are debitul de 16% față de normal.

Seceta a creat probleme nu numai în navigație și în ce privește alimentarea cu energie electrică. Marți, Hidroelectrica a activat clauza de forță majoră, tocmai ca urmare a scăderii debitelor râurilor. Din cauza aceasta, producția de energie a companiei va ajunge în august la un minim istoric.