Romi din Croația, judecați în Franța pentru că și-au obligat copiii să comită tâlhării

Romi din Croația, judecați în Franța pentru că și-au obligat copiii să comită tâlhării
După ce au fost acuzați că și-au forțat copiii să comită tâlhării în Franța, Belgia și Germania, 27 de romi, originari din Croația, sunt judecați, începând de luni, la Nancy, Franța, relatează AFP. ...

După ce au fost acuzați că și-au forțat copiii să comită tâlhării în Franța, Belgia și Germania, 27 de romi, originari din Croația, sunt judecați, începând de luni, la Nancy, Franța, relatează AFP.

„Tâlhăriile erau cotidiene, în toată Europa. Activitatea nu se oprea niciodată. Pentru copii, era ca un serviciu militar fără normă”, a declarat directorul anchetei, Gilles Weintz.

Inculpaţii, cu vârste cuprinse între 19 şi 55 de ani, sunt judecaţi pentru asociere în scopuri infracţionale şi complicitate în aproximativ o sută de tâlhării comise în 2011 de copiii acestora în Franţa, Germania şi în Belgia. Ei riscă pedepse de zece ani de închisoare pentru un prejudiciu calculat la câteva milioane de euro.

Potrivit acuzării, fiecare copil putea aduce câştiguri lunare de 5.000 de euro.

O parte din inculpați sunt judecați și pentru tranzacţionarea de fiinţe umane, după ce ancheta a dezvăluit „cumpărări” de soţii, pentru sume de până la 180.000 euro.

În urmă cu câteva zile, ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a pus la îndoială voinţa şi capacitatea majorităţii romilor de a se integra şi a apărat politica de expluzare a acestora.

„Sper că nu va exista o stigmatizare judiciară, aşa cum există în prezent o stigmatizare politică” la adresa romilor, a afirmat Alain Behr, avocatul unui bărbat prezentat ca fiind şef de clan.

Potrivit Parchetului, suspecții duceau o viaţă luxoasă, mai ales în Croaţia, la Slavonski Brod.

Presupusa reţea era coordonată de o femeie în vârstă de 66 de ani, ce a fost reținută pe 2 iulie, în baza unui mandat european de arestare.