Scandalul aflatoxinei duce la proteste extreme: Fermierii îşi aruncă laptele pe câmp. „Daniel Constantin să plece, Ponta să răspundă pentru pagube!” (VIDEO)

Scandalul aflatoxinei duce la proteste extreme: Fermierii îşi aruncă laptele pe câmp. „Daniel Constantin să plece, Ponta să răspundă pentru pagube!” (VIDEO)

Protest extrem în rândul agricultorilor din România, care au început să-şi arunce laptele pe câmp, pentru că nu mai au cui să îl vândă. Oamenii sunt revoltați că nimeni nu le mai cumpără produsele, din cauza scandalului aflatoxinei depistate în lapte la un producător din România. Fermierii spun că sunt la un pas de faliment şi cer demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin şi a premierului Victor Ponta, pe care îi acuză de iresponsabilitate în declaraţii.

Fermierii acuză autoritățile din România că, din cauza faptului că nu au numit un vinovat în această situație, problema planează asupra tuturor producătorilor de lapte din România, iar populația înțelege să nu mai consume produse românești.

Producătorii spun că, din acest motiv, în numai o săptămână s-au importat în România peste 40 de tone de lapte, pierderile românilor ajungând la zeci de miloane de euro. Aceștia sunt indignați și de anunţul premierului Victor Ponta privind renunțarea la programul „Cornul şi Laptele” în rândul școlarilor, pe motiv că aceste produse nu mai sunt consumate. (Detalii AICI)

„Situația este de fapt un dezastru în care ne aflăm din cauza iresponsabilității totale a celor care ne conduc țara. Să iasă urgent Ministerul Agriculturii, Daniel Constantin, premierul Victor Ponta și șeful ANSVA să repare ceva. Noi suntem în stare să dăm foc. Ultimul vinovat în acest moment e Victor Ponta care a ieșit ieri cu o declarație năucitoare, de a întrerupe programul laptele și cornul!” , a declarat, la Ştirile B1 TV, Costel Caraș, directorul Asociației Crescătorilor de Vaci HolsteinRo.

A crescut importul de lapte într-o săptămână de 40 de ori, iar noi îl aruncăm pe câmp, lapte bun cu documente clare. Pierderile zilnice sunt de zeci de milioane de euro, nu sunt numai la noi, pierde procesarea, pierd comercianții, sume enorme. TVA-ul la aceste produse se pierde. Eu arunc 10 tone de lapte chiar dacă analizele au ieșit perfect, pentru că lumea nu mai cumpără lapte, fiind induși în eroare de conducătorii țării, mai spune, disperat, Costel Caraș.

Tone de lapte aruncate în câmp în semn de protest

Embed:

Agricultorii mai spun că vor da în judecată Ministerul Agriculturii și conducerea ANSVA pentru pagubele suferite. Totodată, îi cer lui Victor Ponta să răspundă pentru pagubele produse.

Vom da în judecată MInisterul Agriculturii, pe Daniel Constantin personal, iar premierul Ponta să dea socoteală pentru pagubele produse. Ministrul Agriculturii este principalul vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat. Acest tânăr care crede că dirijează destinele agricultorilor români iese și distruge tot în câteva zile. Nu doar îi cer demisia, îl sfătuiesc să plece urgent de la Minister”, a mai declarat Costel Caraș.

ANSVSA a dispus, săptămâna trecută, punerea sub sechestru a circa 300 de dozatoare de lapte din București, pe considerații că produsul ar putea fi contaminat cu aflatoxină. Laptele provenea de la trei ferme de lângă București, iar dozatoarele aparţin fermelor controlate de ANSVSA. (Detalii AICI)

Scandalul a pornit pe 7 martie, când ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că inspectorii sanitari au retras un lot de lapte infestat cu aflatoxină de pe piața din România, importat din Ungaria şi Serbia. Ministrul a mai spus atunci că s-a identificat și un procesator din România cu lapte cu aflatoxină, însă a refuzat să spună despre cine este vorba. (Detalii AICI)

Agricultorii cer demisia premierului și lui Daniel Constantin

Embed: