Siria: Premierul a fost remaniat și a fugit din țară. Forțele loiale președintelui atacă orașul Alep

Siria: Premierul a fost remaniat și a fugit din țară. Forțele loiale președintelui atacă orașul Alep
Update 15:00: Conform purtătorului de cuvânt al fostului premier Riyad Hijab, acesta din urmă a părăsit guvernul lui Bashar al Assad pentru a se alătura revoluției. Purtătorul de cuvânt nu a precizat unde se...

Update 15:00: Conform purtătorului de cuvânt al fostului premier Riyad Hijab, acesta din urmă a părăsit guvernul lui Bashar al Assad pentru a se alătura revoluției. Purtătorul de cuvânt nu a precizat unde se află Hijab, însă a spus că este vorba de o „locație sigură.”

„Anunț astăzi părăsirea de către mine a regimului ucigaș și terorist și anunț că m-am alărturat rangurilor revoluției libertății și demintății,” conform unui comunicat al fostului premier, citat de BBC.

Riyad Hijab este primul membru al cabinetului care să părăsească regimul lui Bashar al-Assad.

Premierul sirian a fost remaniat, a raportat televiziunea de stat siriană luni, iar forțele guvernamentale par să pregătească de un atac împotriva rebelilor, deja grav loviți, din Alep, cel mai mare oraș din Siria și principalul centru comercial.

Președintele Bashar al-Assad l-a numit pe Riyad Hijab, fost ministru al Agriculturii, ca premier în iunie, în urma unor alegeri parlamentare despre care autoritățile au spus că reprezintă un pas spre reformă, dar pe care oponenții au considerat-o o farsă, relatează Reuters. În prezent, se pare că acesta a fugit în Iordania.

Ca urmare, Omar Ghalawanji, anterior vicepremier, a fost numit luni la conducerea unui guvern interimar.

Tot luni, o bombă pusă de rebeli a explodat la etajul trei al sediului televiziunii și radioului de stat din Siria, însă se pare că nu au fost răniți grav, iar posturile de stat au continuat emisia. Pe de altă parte, rebelii din Alep par copleșiți de situație și au din ce în ce mai puțină muniție, în urma mai multor zile de atacuri cu tancuri și elicoptere din partea forțelor loiale regimului lui Assad.

În urma unor atacuri din Damasc în care au fost uciși patru oficiali de rang înalt ai forțelor de securitate siriene, rebelii au încercat să captureze capitala Damasc și orașul Alep, principalul centru comercial din țară.

Însă rebelii sunt slab înarmați, iar forțele guvernamentale au un arsenal impresionant. Astfel, forțele armate de opoziție au fost în mare parte înfrânte în Damasc și au probleme în a menține teritoriile câștigate în Alep, un oraș cu 2,5 milioane de locuitori.

 

Ultima oră
22:30 - Anda Adam s-a logodit: „Inelul e în seif, că e prea scump”. Cine e bărbatul care a cerut-o în căsătorie
22:11 - Valeriu Gheorghiță, convins că redeschiderea școlilor va duce la creșterea numărului de cazuri COVID în rândul copiilor: Proporțional, vor fi mai mulți și la ATI (VIDEO)
21:46 - Ce părere are Gică Hagi despre nunta Simonei Halep și a lui Toni Iuruc
21:45 - Valeriu Gheorghiță: La 15 octombrie am putea să depășim 17.000 de infectări pe zi, media la o săptămână. Asta înseamnă vârfuri de 20.000 de cazuri COVID pe zi (VIDEO)
21:28 - Alina Gorghiu și-a șters postarea în care condamna atacul mafiei pădurilor asupra activiștilor de mediu: „Ce se poate înțelege din asta? Gheorghe Flutur e în #echipacâștigătoare”
21:26 - Valeriu Gheorghiță: „Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare”
21:01 - Reprezentanța Comisiei Europene în România, reacție la cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, când documentau despre mafia pădurilor: Autoritățile să protejeze libertatea presei!
20:49 - Florin Cîțu răspunde contestatarilor: „Oricine spune că ar trebui să cadă acest guvern este o persoană iresponsabilă” (VIDEO)
20:39 - Florin Cîțu: PNRR a fost aprobat. Până la finalul anului va veni primul avans / Ursula von der Leyen, vizită în România pe 27 septembrie (VIDEO)
20:15 - Cristian Boureanu, implicat într-un accident în centrul Bucureștiului (FOTO)