Un canion uriaș a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei: Are 750 kilometri lungime și 800 metri adâncime

Un canion uriaș a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei: Are 750 kilometri lungime și 800 metri adâncime
Un canion uriaș a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei, relatează BBC News. Există posibilitatea ca formațiunea geologică, ce poate fi parțial comparabilă cu Marele Canion al fluviului Colorado...

Un canion uriaș a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei, relatează BBC News.

Există posibilitatea ca formațiunea geologică, ce poate fi parțial comparabilă cu Marele Canion al fluviului Colorado din Statele Unite,, să existe dinainte ca grețurile să acopere Groenlanda, în cursul ultimelor milioane de ani.

Canionul are o lungime de cel puțin 750 kilometri și în jur de 800 metri adâncime. El a fost descoperit cu ajutorul unor observaţii prin satelit.

„Descoperirea noastră arată că mai sunt încă multe lucruri de găsit pe planeta noastră”, a spus profesorul Jonathan Bamber, de la Şcoala de ştiinţe geografice a Universităţii din Bristol, Marea Britanie.

Cercetătorii britanici au folosit o cantitate uriaşă de date radar colectate mai ales cu ajutorul observaţiilor prin satelit, de NASA, precum şi de cercetătorii germani.

În urma analizării datelor colectate, oamenii de știință au descoperit că acest canion se întinde din centrul Groenlandei până în extremitatea nordică, unde se încheie cu un fiord adânc, în Oceanul Arctic. 

Se pare că acest canion joacă un rol important în transportarea apelor subglaciale din interiorul calotei şi până în ocean. Chiar şi înainte ca Groenlanda să fie acoperită de gheţuri, în urmă cu aproape patru milioane de ani, acest canion forma un important sistem fluvial.

Ultima oră
19:42 - Cristian Bușoi: Alegațiile precum că Ursula von der Leyen și-ar fi amânat vizita în București după congresul PNL sunt pure fabulații. Agenda sa e foarte încărcată și nu e făcută peste noapte
19:29 - Mirel Rădoi a anunțat stranierii pentru meciurile cu Germania și Armenia
19:22 - Asztalos Csaba (CNCD): Certificatul verde COVID în sine nu are elemente de discriminare, dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative (VIDEO)
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus
17:31 - Decizie controversată a unui primar USR-PLUS: Festival cu specific german, în loc de zilele municipiului. „Va fi adresat tuturor, indiferent de gen”
17:23 - Zeci de ONG-uri cer anchetă transparentă în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava / Mafia lemnului lucrează nestingherită în fieful lui Gheorghe Flutur, om cu influență din #echipacâștigătoare