Constanța: Încă un liceu își mută activitatea didactică online. Patru angajați ai instituției, testați pozitiv pentru COVID-19

Constanța: Încă un liceu își mută activitatea didactică online. Patru angajați ai instituției, testați pozitiv pentru COVID-19

S-a declanșat scanariul roșu laLiceulTeoretic „Ovidius” din Constanța, chiar după prima zi de reluare a cursurilor, după ce patru angajați au fost confirmați cu COVID-19.

Inspectoratul Școlar Județean Constanța a asigurat căangajații nu au intrat în contact cu elevii, deaorece doi dintre ei sunt internați în spital încă de săptămâna trecută, iar ceilalți doi depistați pozitiv cu noul coronavirus, nu au venit la deschiderea noului an școlar. Potrivit Digi24, printre cei infectați ar fi și directorul instituției. Cu toate aceastea, s-a luat hotărârea de a suspenda cursurile de la clase, în favoarea celor online.

Ludovic Orban: Acest început de an școlar reprezintă o provocare pentru toți

Amintim că începutul noului an școlar în contextul pandemiei de coronavirus a fost lipsit de festivitățile ample din trecut, în care oficialitățile nu ratau ocazia de a-și face simțită prezența, rostind discursuri ample despre rolul școlii în viață și în societate.

De această dată părinții abia dacă au putut să se apropie de curtea școlii, regulile privind măsurile de protecție împotriva coronavirusului fiind puse în practică fără indulgență de către agenții de poliie, prezenți la eveniment.

Premierul Ludovic Orban a transmis, luni, un mesaj, cu ocazia începerii anului școlar 2020-2021. Șeful Guvernului a subliniat faptul că întreaga societate se află în fața unui test, cel al unui an școlar atipic, desfășurat în contextul pandemiei de coronavirus, și a insistat asupra faptului că elevii trebuie să învețe acum o lecție în plus, a grijii față ei și față de cei din jur.

În acest context, primi-ministrul atras atenția asupra faptului că pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță, toată lumea trebuie să respecte cu strictețe normele de protecție sanitară și distanțare.

Orban a mai subliniat că pentru ca școlile să nu se transforme în ”vectori de transmitere a noului coronavirus” e nevoie de un efort comun al elevilor, cadrelor didactice, familiilor și autorităților.

Situația unităților de învățământ din România

12.423 de unități de învățământ din România încep noul an școlar în scenariul verde, cu toți elevii prezenți, fizic, la cursuri. În 4.915 unități de învățământ se aplică scenariul galben, cu prezența fizică la cursuri a preșcolarilor, a elevilor din ciclul primar și a celor din clasele a VIII-a și a XII-a și cu revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilordin celelalte clase de gimnaziu și liceu. Alte 263 de unități de învățământ încep noul an școlar în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că toți elevii vor face cursuri online.

Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Educației, la sfârșitul săptămânii trecute, ”există 106 cadre didactice spitalizate, 293 de cadre didactice aflate în carantină, care doresc să își desfășoare activitatea în sistem online, și 91 de cadre didactice care au intrat în concediu medical”.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a mai declarat, luni, în debutul ședinței de Guvern, că în acest moment, există 11 județe din România unde nicio școală nu a început sub scenariul roșu, adică scenariul în care toți copiii fac cursuri online.

„Sunt 11 județe în care nu există nicio unitate de învățământ în scenariul roșu: Harghita, Caraș, Hunedoara, Ialomița, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Covasna și Vaslui”, a declarat Monica Anisie.

Tags: