CORONAVIRUS | Focar la Penitenciarul Craiova: 27 de deținuți au fost testați pozitiv cu COVID-19

CORONAVIRUS | Focar la Penitenciarul Craiova: 27 de deținuți au fost testați pozitiv cu COVID-19

27 de deținuți de la Penitenciarul Craiova sunt infecați cu noul coronavirus, anunță Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Inițil au fost testați pozitiv șapte persoane aflate în detenție, iar ulterior Direcția de Sănătate Publică Dolj a declanșat o anchetă epidemiologică în cadrul căreia au fost testate mai multe persoane. Astfel, încă 20 de deținuți au primit diagnosticul de COVID-19 în urma testării.

27 de deținuți de la Penitenciarul Craiova, infectați cu coronavirus

”Având în vedere confirmarea pozitivă SARS-CoV-2 a 7 persoane custodiate de Penitenciarul Craiova, administrația locului de deținere și Direcția de Sănătate Publică Dolj au demarat verificările pentru stabilirea contacților și a potențialei surse de infectare. Astfel, prin aplicarea de teste, au fost identificate alte 20 de cazuri de îmbolnăvire. Persoanele în cauză nu prezintă simptome specifice COVID-19 și se aflau cazate în același spațiu. Tratamentul specific le va fi asigurat în cadrul PenitenciaruluiSpital București-Jilava, conform metodologiei interne”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, reprezentanții ANP menționează că va continua testarea întregului efectiv de deținuți și a cadrelor unității, iar până la încheierea anchetei epidemiologice, sursa contaminării rămâne incertă.

”Starea de spirit în rândul persoanelor private de libertate este optimă, iar măsurile de informare/consiliere completează demersurile specifice de intervenție. De asemenea, activitățile operative curente se derulează fără disfuncționalități”, mai transmite sursa citată.

Penitenciarul-Spital București-Jilava este cel care asigură gestionarea cazurilor ușoare sau medii de infectare cu coronavirus din rândul persoanelor private de libertate.

Focar de COVID-19 și la Penitenciarul Timișoara

Un focar de coronavirus a fost depistat la începutul acestei săptămâni și la Penitenciarul Timișoara, zece deținuți fiind testați pozitiv cu COVID-19. Nouă dintre ei au fost transferați la Penitenciarul-Spital București-Jilava.

Noi măsuri anunțate de Adminstrația Națională a Penitenciarelor

Totodată, Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat recent că trasferul deținuților între locurile de detenție și munca acestora în punctele de lucru exterioare au fost suspendate. Măsura a fost luată în contextul creșterii numărului cazurilor de infectare cu coronavirus în România.

”Având în vedere creșterea numărului de infectări cu virusul SARS-CoV-2 la nivel național, responsabilitatea sistemului administrației penitenciare de a întreprinde toate măsurile necesare protejării vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor private de libertate, a personalului angajat și a terților, precum și ca element de continuitate în conduita preventivă adoptată de la debutul pandemiei deCOVID-19, Administrația Națională a Penitenciarelor dispune, începând cu data prezentei, următoarele măsuri:

Suspendarea activității de transfer a persoanelor private de libertate între locurile de deținere, cu excepția situațiilor impuse de urgențele medicale, solicitările exprese formulate de organele judiciare, schimbarea regimului de executare (numai dacă în locul de deținere nu este organizată executarea pedepsei pentru noul regim), precum și a transferurilor din motive de siguranță;

Suspendarea activităților lucrative desfășurate cu deținuți la puncte de lucru exterioare”, se arată într-uncomunicat de presăal ANP.