Cunoscut activist vegan din București, acuzat că a abuzat sexual fete între 10 și 19 ani

Cunoscut activist vegan din București, acuzat că a abuzat sexual fete între 10 și 19 ani
Foto: Pixabay.

O investigație Libertatea arată cum, în decursul a cel puțin 16 ani, Alexandru Marcu, proprietarul unei afaceri cu bijuterii făcute manual și al unui restaurant vegan din București, a angajat la negru și a abuzat sexual minore vulnerabile, conform mărturiilor a șase victime și ale altor martori.

Fetele proveneau din medii defavorizate, cu părinți absenți

Acesta și-a construit un business unde lucrau predominant adolescente, fără carte de muncă. Pe o parte dintre angajatele minore le-a convins să întrețină relații sexuale sau chiar să se mute cu el, au povestit mai multe tinere.

Înconjurat de adolescente și femei tinere dependente de el, Alexandru Marcu (azi 45 de ani) a format ceea ce unii intervievați au numit o „sectă”. Le impunea să rămână singurul bărbat din viața lor, odată ce și-au pierdut virginitatea cu el, au relatat fetele.

Șapte dintre ele erau minore când au întreținut relații sexuale cu Marcu, conform mărturiilor. Acum, la maturitate, mai multe dintre acele victime încearcă să înțeleagă cum au ajuns să fie manipulate în adolescență de un bărbat despre care spun că le abuza sexual și psihologic.

Fetele au vrut să-și povestească experiența. Au ajuns să se cunoască printr-un prieten comun, care știa prin ce trecuseră. „Aveam emoții și eram curioasă în același timp”, spune Patricia. S-au ascultat una pe alta la un ceai.

Cum ajungeau fetițe și adolescente în „familia” Forever Young

„Criteriile lui: să fie virgine, tinere, inocente, pasive, feminine, să nu vorbească urât, muncitoare, deschise să învețe, să fie educate de el”, spune una dintre fetele care au lucrat pentru el.

Toate tinerele care au discutat cu reporterii Libertatea și au reclamat abuzuri sexuale au muncit pentru Forever Young, firma de accesorii. Niciuna nu a avut contract de muncă, au declarat ele. Unele, sub 15 ani, nici nu ar fi avut dreptul să lucreze, conform legislației din România.

Partea comercială netezea drumul spre abuz, relatează fetele. Schema era următoarea: după ce deveneau „angajate”, Marcu și partenerele lui le chemau să petreacă timp împreună și în afara programului de muncă.

Mergeau la mall, la cinema sau acasă la el și la partenerele sale. Acolo găteau, mâncau, se uitau la filme, făceau karaoke.

„Șefii” deveneau prieteni, iar astfel granița dintre muncă și privat se ștergea. Apoi, tinerele „angajate” deveneau și ele „iubitele” lui Marcu, precum partenerele lui majore.

Totul era învăluit într-o atmosferă de libertate spirituală, „flower power” sau chiar de „familie”, după cum o resimțeau fetele.

„Știu că îi întrebam câți ani au și ei ziceau că sunt Forever Young (veșnic tineri, n.r.)”, a povestit o tânără care avea 10 ani la momentul abuzului.

Grupul Forever Young folosea și altă metodă să le atragă pe adolescente. Le invitau în casa lor să pozeze ca modele și să fie desenate. Am găsit două victime abordate pe stradă în acest fel de o parteneră adultă a lui Alexandru Marcu. Prima ne-a povestit experiența ei.

A doua nu a dorit să stea de vorbă deloc cu ziarul, însă istoria ei ne-a fost confirmată de un martor direct. „Pe stradă, una dintre fetele care locuiau cu el mi-a zis că aș putea fi model pentru ei, să mă deseneze. Și mi-a lăsat numărul sau l-am lăsat eu, și așa am ajuns să merg la ei acasă și să stau ca model. Desenele au ajuns să fie nuduri. Așa l-am cunoscut”, a relatat o tânără care avea 16 ani când a mers prima dată în casa Forever Young.

Alex Marcu împlinise 32 de ani. Unele fete au ajuns în grupul Forever Young prin intermediul interesului lor pentru veganism. (continuarea aici).

Urmăriți B1TV.ro și pe