Dr. Adrian Marinescu, despre reinfectarea cu coronavirus: „Chiar dacă am trecut prin infecție, măsurile de prevenție rămân aceleași”

Dr. Adrian Marinescu, despre reinfectarea cu coronavirus: „Chiar dacă am trecut prin infecție, măsurile de prevenție rămân aceleași”
Foto: https://www.facebook.com/Dr-Adrian-Marinescu

Dr. Adrian Marinescu, medic primar la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a explicat că persoanele care s-au infectat cu COVID-19 și s-au vindecat ulterior trebuie să continue să folosească aceleași măsuri de prevenție (distanțare și dezinfectare), deoarece există șanse să se reinfecteze.

Dr. Adrian Marinescu, despre reinfectarea cu COVID-19

„S-a vorbit mult despre reinfectare în ultimul timp, dar, cel puțin până în prezent, de cele mai multe ori, n-a fost vorba de o reinfectare, ci de o formă prelungită de boală. Testul real time PCR are minusuri și nu poate să facă diferența între infecția activă și ceea ce înseamnă fragmente de virus mort”, a precizat medicul pentruTVR.

„Chiar dacă am trecut prin infecție, indiferent de forma pe care am făcut-o, măsurile de prevenție rămân aceleași, pentru că nu știm sigur dacă suntem într-adevăr imuni și dacă într-adevăr nu ne vom îmbolnăvi din nou cu o altă tulpină sau în condițiile în care anticorpii scad”, a concluzionat acesta.

Dr. Adrian Marinescu, despre imunizarea în masă

Referitor la imunizarea în masă, medicul primar de la Spitalul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, a explicat, pentru B1.RO, că aceasta se obține foarte greu, iar costurile pot fi uriașe.

Momentan, doar Suedia mai urmează acest model, plătind însă un preț pentru această strategie – doar 6,1% dintre suedezi au dezvoltat anticorpi, cu mult sub nivelurile considerate suficiente pentru a obține imunitate în masă chiar și parțială, în condițiile în care numărul deceselor înregistrate în Suedia, în prima parte din 2020, reprezintă un record în ultimii 150 de ani.

Dr. Adrian Marinescu spune că strategia imunizării este extrem de riscantă: se poate ajunge greu la imunizare, bilanțul deceselor pe parcurs ar putea fi mare, iar sistemul sanitar ar putea ajunge în colaps din cauza numărului prea mare de bolnavi.

„Imunizarea în masă se obține greu. Asta ar înseamna să avem 60-70% din populație, pentru ca lucrurile să fie într-adevăr stopate. În cazul gripei spaniole, din 1918, nu s-a atins acest procent, deși numărul de decese a fost mare. Și atunci a fost o perioadă de cel puțin doi ani de zile.

Nu doar că vorbim despre un număr mare de decese într-o perioadă scurtă de timp, dar apare o presiune și o depășire a sistemului medical și atunci lucrurile scapă de sub control. În Italia a fost o imunizare nedorită. Au avut un sistem medical performant, dar nu au reușit să facă față. Imunizarea se obține greu și ar fi un efort mare pentru toată lumea.

Probabil că varianta de mijloc, cea echilibrată este cea mai bună. Ne ducem viața înainte, facem ce avem de făcut, în condiții de prudență. Este o normalitate în stare de pandemie”, a declarat dr. Adrian Marinescu, pentru B1.RO.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)