Iași: Noi restricții au fost impuse în localități unde incidența a depășit 2 la mia de locuitori

Iași: Noi restricții au fost impuse în localități unde incidența a depășit 2 la mia de locuitori
INSP susține că nu există în România evidențe de transmitere comunitară susținută a variantei Delta de coronavirus. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Odată cu creșterea cazurilor de COVID-19, pe fondul răspândirii variantei Delta, sunt reimpuse restricții în unele localități unde incidența cazurilor a crescut.

În comunele Cepleniţa şi Răchiteni, din județul Iași au fost reimpuse unele măsuri pentru limitarea cazurilor noi de COVID-19, după ce s-a ajuns la o incidenţă de 2,61 şi, respectiv, 2,13 la mia de locuitori în ceea ce priveşte numărul de persoane cu COVID-19.

Prefectul Marian Grigoraş a declarat luni că în această situaţie, conform legislaţiei în vigoare, se aplică o serie de măsuri preventive care au drept scop diminuarea răspândirii virusului în comunitate.

Principalele măsuri preventive se referă la activitatea în baruri, cluburi, discoteci şi a operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă în intervalul orar 5,00 – 2,00 fără a depăşi 70% din capacitatea maximă a spaţiului dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

O altă măsură vizează faptul că organizarea evenimentelor private este permisă dacă au maxim 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani, spune prefectul județului Iași, Marian Grigoraş, potrivit Agerpres.

Organizarea de evenimente private, precum nunţile şi botezurile din comunele Cepleniţa şi Răchiteni este permisă cu un număr de participanţi de maximum 300 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.