Jens Stoltenberg: Participarea președintelui Joe Biden la Summitul B9 demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianțe și de a întări NATO (VIDEO)

Jens Stoltenberg: Participarea președintelui Joe Biden la Summitul B9 demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianțe și de a întări NATO (VIDEO)
foto: Hepta.ro / DPA Images

Participarea președintelui SUA, Joe Biden, la Summitul Formatului București (B9) demonstrează angajamentul Statelor Unite de a reconstrui alianțe și de a întări NATO, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, luni, în deschiderea evenimentului organizat la inițiativa președinteluiKlaus Iohannis.

Jens Stoltenberg (NATO), despre participarea președintelui SUA, Joe Biden, la Summitul B9

„Este o plăcere să mă alătur dumneavoastră şi liderilor celorlalte state membre, precum şi domnului preşedinte Biden pentru acest important summit. Participarea preşedintelui Biden demonstrează angajamentul SUA de a reconstrui alianţele şi de a întări NATO. Summit-ul NATO de luna viitoare ne oferă o posibilitate unică de a începe un nou capitol în relaţiile transatlantice, să întărim pe mai departe unitatea între Europa şi America de Nord”, a afirmat secretarul general al NATO.

Președintele SUA, Joe Biden, și Secretarul de Stat, Antony Blinken, participă luni în sistem de videoconferință la Summitul B9. Evenimentul este găzduit de președintele Klaus Iohannis, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda.

„Evenimentul este organizat la inițiativa Președintelui României și se va desfășura cu prezența la București a Președintelui Republicii Polone și cu participarea prin videoconferință a celorlalți șefi de state din Formatul București, precum și a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg. Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relației transatlantice, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe procesul de reflecție NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluții îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre”, preciza Administrația Prezidențială înainte de eveniment.

Conform Administrației Prezidențiale, „dialogul și cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităților acestora de apărare, precum și sporirea rezilienței NATO, a aliaților și partenerilor în fața provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanții la reuniunea de vârf”.