Lucian Bode, bilanțul inundațiilor: 54 de localităţi din 20 de judeţe și municipiul Bucureşti, afectate. Operațiunile de salvarea a celor 12 muncitori au eșuat (VIDEO)

Lucian Bode, bilanțul inundațiilor: 54 de localităţi din 20 de judeţe și municipiul Bucureşti, afectate. Operațiunile de salvarea a celor 12 muncitori au eșuat (VIDEO)
Foto: gov.ro

Lucian Bode a prezentat bilanțul furtunii de vineri și a inundațiilor care au urmat. Potrivit declarațiilor făcute de ministrul de Interne în timpul videoconferinței cu premierul,54 de localităţi din 20 de judeţe ale ţării șimunicipiul Bucureşti au fost afectate de fenomenele meteo din ultimele ore.

„Avem 20 de judeţe şi municipiul Bucureşti afectate de fenomenele meteo, în total 54 de localităţi. Se află în desfăşurare intervenţii în şase judeţe, Bacău, Constanţa, Ialomiţa, Suceava, Iaşi şi Vrancea. Violenţa fenomenelor a fost crescută şi au fost puse vieţi în pericol. Am avut întreruperi de curent, trei drumuri naţionale şi unul judeţean cu circulaţia întreruptă. O situaţie specială am avut în localitatea Nereju din judeţul Vrancea, unde 12 muncitori care efectuau lucrări au fost surprinşi de creştera râului şi s-au refugiat. Sunt situaţii critice care pun presiuni pe structurile noastre, dar sunt gestionate corespunzător. Pericolul nu a trecut, pentru următoarele ore există avertizări”, a declarat Lucian Bode, în videoconferinţa organizată, sâmbătă, de premierul Florin Cîţu cu prefecţii.

Despre misiunea de salvare a celor 12 muncitori a vorbit și șeful Departementului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Potrivit acestuia, s-a încercat recuperarea lor din remorca în care s-au refugiat, însă misiunea din timpul nopții a eșuat. Operațiunile sunt în desfășurare și în acest moment și autoritățile speră să-i salveze până la finalul zilei.

„Referitor la situaţia de la Nereju, în judeţul Vrancea, avem 12 muncitori care efectuau lucrări, au fost surprinşi de creşterea apelor râului din zonă s-au refugiat într-un vagon remorcă. În cursul nopţii s-a încercat salvarea lor, nu s-a reuşit, riscam să îi pierdem în timpul salvării, astăzi s-au reluat operaţiunile. Am mobilizat o echipă suplimentară Salvamont din Covasna. Avem acolo din Vrancea o echipă de la Salvamont, plus ISU din Vrancea. A mai fost astăzi o tentativă care din nou a eşuat pentru că nu s-a putut fixa tiroliana. La acest moment, legătura cu ei există, problema e că e o zonă cu acces greu, nu se poate intra decât cu maşini de teren sau pe jos în zonă. Pe cale aeriană s-au făcut mai multe evaluări, nu putem intra în zonă, să îi scoatem cu troliu. E o zonă montană şi elicopterele nu pot intra, plus ploile care sunt. Vom încerca să îi salvăm până la finalul zilei”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a confirmat decesul a doi bărbați, din Neamț și Bacău, în timpul inundațiilor

Din păcate, secretarul de stat în cadrul MAI a confirmat și cele două decese ale bărbaților luați de ape.Alte şapte persoane au fost evacuate după ce locuinţele lor riscau să fie inundate.

„Am avut, din păcate, un deces confirmat in județul Neamţ şi un caz în Bacău, o persoană dispărută. Şapte persoane au fost evacuate pentru că exista pericolul de inundare în locuinţe. De altfel, judeţul Bacau a ridicat nivelul de alertă la nivel 3 cod portocaliu în mai multe subunităţi ca să facă faţă situaţiei de acolo, iar prin RO-Alert au fost transmise 6 mesaje de informare în Alba, Bacău, Cluj şi Vrancea”, a explicat Arafat.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)