Ministrul Lucian Bode, după apariția unor cazuri de infectare cu tuplina britanică de coronavirus în România: La acest moment, nu sunt prefigurate noi restricţii

Ministrul Lucian Bode, după apariția unor cazuri de infectare cu tuplina britanică de coronavirus în România: La acest moment, nu sunt prefigurate noi restricţii
Foto: gov.ro

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spune că autoritățile analizează posibilele efecte ale noilor tulpini de coronavirus însă, deocamdată, nu este luată în calcul varianta instituirii unor restricții suplimentare în România. Cu toate acestea, șeful MAI sfătuiește populația să respecte în continuare regulile de protecție sanitară și ”să nu lase garda jos”.

Lucian Bode spune că în acest moment nu se discută despre instituirea unor noi restricții în România

„În urma discuţiilor avute, prioritatea noastră principală este de a analiza îndeaproape posibile efecte ale noii tulpini, de adaptare a măsurilor adoptate pentru combaterea acesteia şi implicit de a informa celelalte organe abilitate pentru a lua măsuri la timp, pentru a nu risca răspândirea unei astfel de infectări în rândul populaţiei. (…) La acest moment, nu sunt prefigurate noi restricţii. Fac această precizare pentru că s-a vehiculat mult în spaţiul public problematica impunerii unor noi restricţii pe teritoriul României”, a declarat Lucian Bode la Digi 24.

Ministrul a mai spus că este foarte important ca autoritățile să monitorizeze situația legată de răspândirea noii tulpini de coronavirus.

”Cu ajutorul colegilor specialişti să putem veni cu soluţii de limitare a răspândirii noii tulpini”, a mai precizat șeful MAI.

Lucian Bode a subliniat, în acest context, că oamenii trebuie să se protejeze în continuare de posibila infecție cu noul coronavirus, dar și să se informeze în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19.

”Soluția vaccinului este sigură, de aceea și eu îndemn cetățenii să se vaccineze, pentru că de numărul celor care se vor vaccina depinde foarte mult când vom reveni la normalitate, mai curând sau mai lent”, a mai spus Lucian Bode, care s-a vaccinat în urmă cu o săptămână, împreună cu ceilalți membri ai Guvernului.

Patru cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus, depistate în România

În prezent, pe teritoriul României au fost confirmate patru cazuri de infectare cu noul coronavirus: unul în Giurgiu, pacienta fiind declarată vindecată între timp, două în București și unul în Suceava. Primii trei pacienți nu au călătorit în străinătate, în timp ce despre bărbatul din Suceava se știe că s-a întors din Marea Britanie pe 5 ianuarie.

Totodată un posibil focar de cazuri de infectare cu tulpina britanică este în curs de investigare la Școala Gimnazial nr.28 din București. Un angajat al unității de învățământ este unul dintre cei doi bucureșteni confirmați ca fiind infectați cu noua tulpină. Alte 9 persoane, contacți ai pacientului au fost testați pozitiv cu coronavirus și așteaptă rezultatele secvențierii care va arăta dacă și în cazul lor este vorba despre infectare cu tulpina britanică.

Între timp Direcția de Sănătate Publică (DSP) București a extins ancheta epidemiologică și a prelevat probe de la încă 11 persoane care lucrează la Școala 28, șapte dintre acestea având rezultate pozitive la testul COVID-19. Patru dintre probe vor fi trimise la secvențiere pentru că după ce au fost observate niște caracteristici care ridică unele suspiciuni, după cum a transmis Ministerul Sănătății luni.