Paul Anghel, directorul ANPC: Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a coronavirusului şi riscul de infectare a oamenilor

Paul Anghel, directorul ANPC: Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a coronavirusului şi riscul de infectare a oamenilor
Foto: anpc.ro

Paul Anghel, directorul general al ANPC, a ținut să transmită că nu există dovezi potrivit cărora virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. Precizarea sa vine în contextul în care cercetători de la Universitatea din București au susținut că pâinea neambalată poate fi o posibilă sursă de transmitere a coronavirusului. Anghel a spus că studiul de la Universitate este doar unul preliminar și oarecum contrazice declarațiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). În orice caz, directorul ANPC a precizat, pentru Agerpres, că va solicita o poziție oficială a Grupului de Comunicare Strategică pe acest subiect.

Studiu al Universității din București: Pâinea neambalată, o posibilă sursă de transmitere a coronavirusului

Cercetători din cadrul Universității din București, în parteneriat cu Institutul de Virusologie „Ștefan Nicolau” și Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, au făcut o cercetare care a arătat că virusul SARS-CoV-2 rămâne ore bune pe pâinea neambalată. În schimb, cea ambalată este total protejată.

Cercetătorii au realizat mai multe teste în ceea ce privește materialele de ambalare, precum foliile de polietilenă, care sunt des folosite în cazul produselor de panificație. Prima concluzie a fost că pâinea ambalată este total protejată.

Aceștia au mai descoperit că SARS-CoV-2 rezistă pe suprafețele de plastic până la 72 de ore, în timp ce pe suprafețele de inox, țesătură sau lemn doar 48 de ore.

Pe ambalajele de carton, virusul se poate menține timp de 24 de ore. Pe cupru, patru ore, iar pe hartia igienică, in functie de temperatură și umiditate, poate rezista trei ore.

Paul Anghel (ANPC): Nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente

Paul Anghel, directorul general al ANPC, a ținut să precizeze că rezultatele studiului făcut la Universitatea din București „se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”. El a mai spus că studiul citat e doar unul preliminar.

Potrivit directorului ANPC, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ci au nevoie de o gazdă-animal sau umană pentru a se multiplica.

„Nu există nicio dovadă privind prezenţa în alimente a virusului, supravieţuirea acestuia în aliment şi riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziţia oficială a autorităţilor internaţionale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, a declarat Paul Anghel, citat de Agerpres.

Anghel a insistat apoi pe respectarea regulilor anti-COVID la cumpărături: portul măștii în magazine, dezinfectarea mâinilor, atingerea doar a produselor ce urmează să fie cumpărate.

Directorul ANPC a mai spus că va solicita o opinie oficială pe acest subiect de la Grupul de Comunicare Strategică, „singura entitate în măsura să prezinte un punct de vedere consolidat”.