Polițiști anchetați de colegi după ce au intervenit la solicitarea profesorilor împotriva unui elev beat și agresiv

Polițiști anchetați de colegi după ce au intervenit la solicitarea profesorilor împotriva unui elev beat și agresiv
Cluj-Napoca: un polițist a fost filmat în timp ce călca pe cap un bărbat aflat la pământ, în stare de ebrietate. A fost întocmit un doasar penal pentru săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă. Foto: Inquam Photos / George Călin

Un scandal recent petrecut la o școală din Hidișelu de Jos, județul Bihor, deschide iar discuțiile pe marginea lipsei de siguranță din instituțiile de învățământ precum și a consumului de alcool și droguri în rândul unor elevi.

Publicația locală Bihor Online relatează cazul a trei elevi ai școlii din localitatea amintită, în vârstă de 14 ani, care s-au prezentat la clasă în fața profesorilor și colegilor, nu pentru actul educativ ci sub influența băuturilor alcoolice în timp ce unul dintre ei a făcut un adevărat scandal agresând colegii și înjurând profesorii și polițiștii care încercau să asigure atmosfera necesară continuării orelor de studiu.

Părinții elevului beat și agresiv acuză polițiștii de… discriminare

Ca în toate cazurile când profesorii și elevii sunt victime ale neputinței în fața violențelor și comportmentelor huliganice, a fost solicitată intervenția poliției care a intervenit conform procedurilor legale, prin imobilizarea individului agresiv.

Mai mult sau mai puțin surprinzător ținând seama de anumite realități din școlile publice, părinții elevului recalcitrant nu s-au arătat consternați de comportamentul huliganic sau consumul de alcool al minorului ci au postat un material pe facebook unde acuză cadrele didactice și polițiștii care au intervenit de comportment discriminatoriu față de copiii rromi.

Cum s-a derulat scena imobilizării

Trei elevi ai școlii, toți de 14 ani, ar fi venit băuți la școală și, potrivit profesorilor citați de publicașia amintită, aceștia aveau un comportament agresiv și adresau injurii elevilor și personalului didactic.

Chiar în acel moment, în zonă se afla polițistul din cadrul Postului de Poliție Hidișelu de Jos, care se afla în fața școlii pentru dirijarea traficului și asigurarea fluenței intrării copiilor la școală.

Acesta a fost solicitat să intervină; doi dintre elevi au ascultat de indicațiile în timp ce al treilea a continuat să facă scandal. Pentru că nimeni nu se putea înțelege cu elevul scandalagiu a fost solicitat încă un polițist care l-a încătușat pentru a asigura siguranța celor din jur și continuarea în liniște a activităților școlare.

Minorul „discriminat” a continuat injuriile împotriva polițiștilor și la Secția de Poliție

Polițistul a intervenit în sala de clasă în care se aflau cei trei elevi, doi dintre ei s-au supus recomandărilor polițistului de a aștepta în curtea școlii pentru a fi conduși acasă, însă cel de-al treilea a continuat comportamentul turbulent, proferând injurii, alergând între sălile de clasă și provocând în rândul elevilor indignare și un sentiment de insecuritate.

Polițistul a solicitat în sprijin un coleg de la același post de poliție, însă, pentru că elevul nu se supunea indicațiilor polițiștilor, în momentul în care a manifestat agresivitate față de un alt elev, pe care l-a îmbrâncit, aruncându-i pe jos ghiozdanul și alte obiecte personale, polițiștii l-au încătușat și l-au condus la postul de poliție din Hidișelu de Jos, unde a continuat tulburarea ordinii și liniștii publice și proferarea de înjurii”, transmite comisar-șef IPJ Bihor, Alina Fărcuța citat de publicație bihoreană.

Comportamentul inadecvat al unor elevi este susținut de părinți

Cu se obișnuiește în școlile publice, scandalul a fost filmat de colegii care asistau la încercările cadrelor didactice de a restabili atmosfera civilizată în școală.

În mod surprinzător, mama minorului care a provocat scandalul a postat un videoclip pe facebook în care acuză profesorii și oamenii legii de rasism împotriva rromilor.

„Vă rog sa priviți cum sunt tratați copiii minori romi la școală de către scoală și șeful de post Mihai Lucaciu! Dacă în prezența copiilor s-a comportat așa, gândiți-vă după ce a ajuns în secâia de poliție, ce s-a intimplat?? Sunt unii dintre profesori care cred că așa trebuie să se comporte cu romii!! Unde-i protecția copilului?” , a scris mama elevului care a provocat scandalul sub influența alcoolului.

Reacțiile internauților nu au întârziat să apară, care au condamnat ferm intervenția agresivă a polițiștilor.

Minorul agresiv, amendat cu 1000 lei

La secția de poliție, minorului i-au fost date jos cătușele, însă comportamentul acestuia i-a determinat pe polițiști să-l încătușeze din nou.

Elevul a fost sancționat contravențional potrivit prevederilor Legii nr.61/1991, cu o amendă de 1.000 lei, pentru scandal în locuri publice precum și pentru săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora.

Intimidarea polițiștilor care intervin în școli poate avea consecințe asupra siguranței elevilor

În mod suprinzător ținând cont de declarațiile profesorilor și elevilor care au asistat la intervenția polițiștilor din localitate, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor a dispus efectuarea de verificări împotriva priopriilor angajați prin Biroul de Control Intern.

„Referitor la o eventuală agresiune comisă de polițiști asupra minorului, polițiștii Biroului Control Intern s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal sub aspectul sâvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă, urmând a fi trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, spre competentă soluționare”, a mai precizat comisar-șef IPJ Bihor, Alina Fărcuța.

Urmăriți B1TV.ro și pe