România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la ponderea pensionarilor care continuă să lucreze

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la ponderea pensionarilor care continuă să lucreze
Sursa foto: Pixabay

În anul 2024, majoritatea vârstnicilor din Uniunea Europeană care au ieșit la pnsie au încetat să mai lucreze, iar doar 13% dintre aceștia au continuat să aibă un loc de muncă. România se află la coada clasamentului, cu doar 1,7% dintre pensionari care continuau să lucreze.

Care sunt țările de pe primele locuri

La vârful clasamentului se află Țările Baltice, care au cea mai mare pondere a persoanelor care continuă să lucreze şi după pensionarea pentru limita de vârstă. Astfel, pe primul loc este Estonia (54,9%), urmată de Letonia (44,2%) şi Lituania (43,7%). La polul opus, cea mai mică pondere se află în Spania (4,9%), Grecia (4,2%) şi România (1,7%), conform tvrinfo.ro. 

Danemarca (61%), Ţările de Jos (59,6%) şi Italia (51,7%) sunt țările cu cele mai mari procente de oameni care continuă să lucreze şi după ce au ieşit la pensie pentru că le place. În Cipru (68,6%), România (54,3%) şi Bulgaria (53,6%), necesităţile financiare sunt principalul motiv pentru care pensionarii continuă să lucreze.

Ce îi motivează pe pensionari să lucreze în continuare

Motivele pentru care oamenii continuă să lucreze deși au intrat la pensie sunt că le place să fie productivi (36,3%) sau din nevoi financiare (28,6%). Alte motivații ar fi menținerea integrării sociale (11,2%), atractivitatea financiară a locului de muncă (9,1%), iar cel mai mic procent de 3,5% este acela al persoanelor care continuă să lucreze pentru că și partenerul lor este angajat.

În Danemarca, Țările de Jos și Suedia, vârsta medie de pensionare pentru limita de vârstă depășește 64 de ani. Pe de altă parte, cele mai mici vârste de pensionare, sub 60 de ani, se regăsesc în Slovenia, Grecia, România (59,5 ani) și Austria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`