Teatrul Național din București, despre Ion Dichiseanu: ”Ne va rămâne în amintire ca un mare profesionist al scenei și un coleg minunat. Drum bun, Pierre Vaillant!”

Teatrul Național din București, despre Ion Dichiseanu: ”Ne va rămâne în amintire ca un mare profesionist al scenei și un coleg minunat. Drum bun, Pierre Vaillant!”
Sursa foto: Tnb.ro

Reprezentanții Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București transmit, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că actorul Ion Dichiseanu, care a murit, joi, la vârsta de 87 de ani, va rămâne în amintirea tuturor ca un ”mare profesionist al scenei și un coleg minunat”.

Mesajul reprezentanților TNB la moartea actorului Ion Dichiseanu

”Actorul Ion Dichiseanu s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani.

La Teatrul Național a fost prezent în distribuția spectacolului «Căruța cu paiațe» (regia Mihai Berechet), care s-a jucat între 1978 și 1990! Ne va rămâne în amintire ca un mare profesionist al scenei și un coleg minunat. Drum bun, Pierre Vaillant! Dumnezeu să-l odihnească! Colegii din TNB”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a TNB.

Ion Dichiseanu s-a stins din viață la Spitalul Floreasca din Capitală, unde era internat de câteva luni din cauza unei infecții.

Marele actor a ajuns la spital din cauza infecției cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală. Când a fost internat, Ion Dichiseanu avea staurația de oxigen foarte scăzută și a fost testat pentru infecția cu coronavirus, rezultatul fiind negativ.

Teatrul Național din București, despre Ion Dichiseanu: ”Ne va rămâne în amintire ca un mare profesionist al scenei și un coleg minunat. Drum bun, Pierre Vaillant!”

Ion Dichiseanu a jucat în peste 50 de filme

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud, și în 1959 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. A jucat pe scena Teatrului Nottara, dar în zeci de producții cinematografice.

Debutul său ca actor de film a avut loc în anul 1960 în lungmetrajul „Darclee”. De-a lungul carierei sale a jucat în peste 50 de filme, printre care Titanic Vals / Titanic vals(1965), Aventurile lui Tom Sawyer(1968), Kampf um Rom I / Lupta pentru Roma I(1968), Războiul domnițelor(1969), Pistruiatul(1973), Toate pânzele sus(1977), Războiul Independenței(1977), Revanșa(1978), Burebista(1980), Supraviețuitorul(2008) sau Între chin și amin(2019).

Într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță, criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat că, probabil, Ion Dichiseanu va rămâne în amintirea multor români pentru rolul lui Pierre Vaillant din Toate pânzele sus.

„Îmi pare rău. A fost un actor cu foarte mult șarm, în primul rând, și a jucat mult și teatru, a jucat și film, fără îndoială, pentru că probabil că lumea, înainte de toate, așa și-l va aminti, și și-l va aminti din Toate pânzele sus!, pentru că, fiind și serial, și pe marile ecrane, dar are un rol remarcabil în Darclee, în Porto-Franco e iarăși foarte bine, în Titanic vals, unde are un rol amuzant, ceea ce era mai puțin obișnuit, pentru că îi plăceau mai degrabă rolurile de june prim și de bărbat bine, cuceritor, cum spuneam. Își iubea foarte mult publicul. Acum doi ani a fost la noi, la festivalul de la Iași, Serile Filmului Românesc, alături de Florin Piersic, și publicul îl iubea mult”, a spus Irina Margareta Nistor.

Urmăriți B1TV.ro și pe