Val de scumpiri în stațiunile de pe Valea Prahovei. Turiștii, nevoiți să plătească sume colosale la telecabină

Val de scumpiri în stațiunile de pe Valea Prahovei. Turiștii, nevoiți să plătească sume colosale la telecabină
Foto: Pixabay.com

Stațiunile de pe Valea Prahovei se pregătesc de sezonul de schi, iar turiștii se pregătesc de vacanțele de iarnă. Totuși, surprizele nu sunt numai plăcute, iar creșterea prețurilor din zonele montane este un motiv de îngrijorare pentru românii care doresc să se relaxeze la Bușteni sau la Azuga.

Totuși, turiștii se vor bucura și de pârtii noi, iar certificatul verde nu ar fi necesar la urcarea în telecabină. Totuși, în zonele montane, ca și în restul țării, sunt valabile restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Val de scumpiri în stațiunile de pe Valea Prahovei

Turiștii care vor merge la munte anul acesta se vor întâlni cu un val de scumpiri, în special la instalațiile de transport pe cablu. Drumul cu telecabina, care oricum avea un preț piperat, va deveni și mai costisitor, având în vedere că prețul va suferi o majorare de aproximativ 20%.

Administratorii pârtiilor de schi și ai instalațiilor de transport pe cablu justifică această creștere de preț prin majorarea prețurilor la utilități, cele din urmă fiind esențiale pentru funcționare telecabinelor, telescaunelor și teleschiurilor.

Cum se va face accesul la telecabina

Singura stațiune în care nu va fi majorat prețul este Sinaia, dar aici cartele deja au înregistrat scumpiri la începutul acestui an, notează Adevărul.

La Cota 1000 au fost amenajate alte cinci tonete de la care turiștii își pot achiziționa bilet, pentru a se evita aglomerația de la începutul anului. Mai mult decât atât, administratorii spun că nu există restricții cu privire la accesul pe bază de certificat verde, având în vedere că legislația în vigoare nu prevede acest lucru.

Suntem şi noi în expectativă să vedem ce se hotărăşte de la nivel central. Cozile care se formau anul trecut la gondolă au fost determinate şi de obligaţia noastră în calitate de transportatori de a reduce capacitatea de transport la jumătate. În loc să punem opt persoane în gondolă, noi am mers cu patru, maximum şase, dacă proveneau din acelaşi grup. Asta duce la cozi la îmbarcare pe care nu ştim cum le vom gestiona în absenţa unei strategii de ţară antipandemie anunţată din timp”, a precizat directorul general al Socității de Transport Urban Sinaia, potrivit sursei citate mai sus.

Ce prețuri vor avea biletele la transportul pe cablu din Sinaia

Pentru accesul pe pârtiile din Sinaia, un schipass ajunge la 160 de lei pentru adulți, în timpul săptămânii și 170 de lei în weekend.

În cazul copiilor cu vârste de până la 12 ani, tarifele vor avea reduceri, astfel prețurile vor varia între 137 – 147 de lei, respectiv 110 – 117 lei.

Majorare de preț la telecabina de la Bușteni

Începând cu luna decembrie 2021, accesul la instalațiile de transport pe cablu se va schimi la Bușteni.

Se modifică tarifele. Sunt mai multe aspecte luate în calcul, creşterea salariilor de la 1 decembrie, facturile mai mari la energie electric. Încă nu am stabilit cu cât vom crește preturile pentru că noi depindem foarte mult de Consiliul Local de la Buşteni, dar se vor scumpi cu 5 lei, 7 lei, până în zece la sută oricum. Oricum tarifele noastre erau un pic mai jos pentru că nu oferim aceleaşi servicii ca alte pârtii”, a precizat administratorul domeniului schiabil de la Bușteni.

În prezent, valoarea unui schipass la Bușteni costă 155 de lei pentru adulți și 80 de lei pentru copii.

Cât au crescut prețurile de la Azuga

La telescaunul din Azuga prețurile vor crește substanțial, având în vedere că au crescut și sumele plătite pentru utilități. Astfel, turiștii ar putea plăti prețuri cu 20% mai mari pentru accesul la instalația de transport pe cablu.

Este vorba despre o instalaţie mult mai performantă, un telescaun de două locuri, motiv pentru care consumul de energie electrică este mai mare petru că funcţionează cu un motor de 135 de KW, sunt nişte cheltuieli în plus care trebuie acoperite. Scumpirile nu vor fi însă spectaculoase”, a spus administratorul domeniului schiabil din Azuga.

În ceea ce privește restricțiile, în stațiunile montane sunt în vigoare măsurile anti-COVID ce se aplică și la nivel național. Astfel că magazinele se vor închide cel mai târziu la ora 21:00, iar accesul în unitățile de cazare este permis doar în baza certificatului verde anti-COVID.