Antonescu: Unele telegrame WikiLeaks sunt superficiale şi irelevante

Antonescu: Unele telegrame WikiLeaks sunt superficiale şi irelevante
Foto: evz.ro

Preşedintele PNL Crin Antonescu a calificat unele telegrame diplomatice despre România, dezvăluite de WikiLeaks, drept “superficiale şi irelevante”, adevărate “compuneri” nedocumentate.

Liderul PNL consideră că un ambasador “se poate înşela foarte tare într-un anumit moment”, mergând până la dezinformarea centralei sale.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a declarat că nu este suprins de conţinutul telegramelor, observând însă “superficialitatea” unora dintre documentele diplomatice americane.

“În calitate de cetăţean român, trăitor în România, nu mă surprind (n.r. telegramele). Un element de surpriză  este superficialitatea unora dintre aceste documente, unora dintre aceste compuneri, să spun aşa, care îngroaşă volumul birocratic la Departamentul de Stat. Să informezi Departamentul de Stat că, de pildă, Gigi Becali e vreun oligarh, adică un om care din umbră conduce politica românească, e puţin caraghios “, a declarat Anotnescu, citat de RFI.

Liderul PNL consideră că percepţia diplomaţilor americani este importantă, într-o oarecare măsură, însă nu atât de mult încât să schimbe percepţia asupra întregii clase politice.

“E semnificativ să vezi care-i percepţia americanilor, în plus câteva lucruri picante, dar n-aş spune că e ceva atât de spectaculos încât să ne schimbe percepţia asupra unor aşezări alcătuiri politice”, a afirmat liberalul.

Unele telegrame se referă şi la anumiţi membri din PNL, precum fostul ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, s-ar fi opus cumpărării de avioane americane, în timp ce Varujan Vosganian ar fi dorit o apropiere de Moscova. Liderul PNL a calificat afirmaţiile din telegramele diplomatice americane drept nedocumentate.

“Nu ştiu ca Teodor Meleşcanu să aibă ceva împotriva avioanelor americane. Ştiu că are în schimb o abordare care nu înseamnă că automat trebuie cumpărate avioane americane . Ştiu că pledează pentru înzestrare şi ştiu că pledează pentru o analiză atentă a tuturor ofertelor, din punct de vedere economic, politic şi strategic. Sunt pur şi simplu nişte afirmaţii care nu au în spatele lor nicio argumentare şi nicio documentare, nu mi se par relevante”, a mai adăugat Antonescu.

Crin Antonescu consider un ambasador, în cazul de faţă fostul ambasador american la Bucureşti, Nicholas Taubman „se poate înşela foarte tare şi poate chiar dezinforma” opinia publică

„La un moment dat, ambasadorul Taubman exprimă spaima că Tăriceanu pe când era prim-ministru ar dori să facă privatizarea la Craiova cu ruşii şi nu cu Ford. Or se ştie că premierul Tăriceanu a fost şi un susţinător al Ford în această privinţă şi de altfel a şi făcut-o, deci ce relevanţă ar mai putea avea acum, decât că iată, un ambasador se poate înşela foarte tare într-un anumit moment şi poate chiar dezinforma centrala sa, Departamentul Statelor Unite, în cazul nostru”, a declarat liderul liberal.

Duminică seara, presa româneadcă a publicat o serie de telegrame ale ambasadei Statelor Unite, care ar fi fost obţinute de Wikileaks, documente ce fac referire la situaţia politică din România.

Crin Antonescu, despre WikiLeaks

Antonescu, în oglinda WikiLeaks

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)