Barack Obama l-a nominalizat pe sud-coreeanul Jim Yong Kim pentru funcția de președinte al Băncii Mondiale

Barack Obama l-a nominalizat pe sud-coreeanul Jim Yong Kim pentru funcția de președinte al Băncii Mondiale
Preşedintele Barack Obama l-a nominalizat pe sud-coreeanul Jim Yong Kim pentru postul de şef al Băncii Mondiale. Termenul limită până la care s-au putut depune candidaturile la preşedinţia organismului financiar...

Preşedintele Barack Obama l-a nominalizat pe sud-coreeanul Jim Yong Kim pentru postul de şef al Băncii Mondiale. Termenul limită până la care s-au putut depune candidaturile la preşedinţia organismului financiar internaţional a expirat. Actualul şef, Robert Zoellick a anunţat în urmă cu o lună că nu va mai candida pentru un nou mandat în luna iunie.

„Conducătorul Băncii Mondiale ar trebui să înţeleagă în profunzime rolul dezvoltării în lume şi importanţa creării condiţiilor pentru ea, acolo unde nu mai este nevoie de asistenţă financiară. Cred că nimeni nu este mai calificat să ducă la îndeplinire această misiune decât doctorul Jim Kim. Este timpul pentru un profesionist să conducă cea mai mare agenţie de dezvoltare din lume”, a spus Obama.

Jim Yong Kim este de origine sud-coreeană şi s-a stabilit în Statele Unite de la vârsta de cinci ani. El a fost director al colegiului Dartmouth şi expert în sănătatea globală. Kim este specialist în dezvoltarea globală şi asta l-a făcut candidatul ideal pentru acest post de conducere a Băncii Mondiale. 

Preşedintele Barack Obama a făcut anunţul nominalizării în grădina cu trandafiri a Casei Albe. De la fondarea sa în 1944, Banca Mondială a fost întotdeauna condusă de un american.

Alegerea va fi făcută de Consiliul Director al Băncii Mondiale în cursul lunii viitoare. În condiţiile în care Statele Unite au majoritatea voturilor în consiliu, este mai mult ca sigur că Jim Kim are toate şansele să devină următorul preşedinte al Băncii Mondiale.