Cazanciuc: Ministerul Justiţiei a emis aviz de legalitate proiectului Roşia Montană, nu ne pronunţăm pe viabilitate

Cazanciuc: Ministerul Justiţiei a emis aviz de legalitate proiectului Roşia Montană, nu ne pronunţăm pe viabilitate
Foto: B1 TV

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, că ministerul pe care îl conduce a emis un aviz de legalitate proiectului de lege, care este favorabil, întrucât actul normativ nu încalcă niciun text imperativ.

„Ministerul Justiţiei e un avizator al acestui proiect. Nu e rolul Ministerului Justiţiei să analizeze raţiunile economice ale textului, ci doar raţiunile de legalitate”, a spus Cazanciuc.

Acesta a precizat că în procedura de avizare a proiectului de lege Ministerul Justiţiei a emis un singur aviz, nu două.

„Ceea ce a apărut în public a fost un document de lucru asumat de minister într-o procedură de consultare între instituţii. Ministerul Justiţiei a emis un punct de vedere destul de consistent. În urma acestui proces de consultare a fost elaborat un proiect care a fost trimis în circuitul de avizare, iar în acest circuit Ministerul Justiţiei e ultimul avizator”, a spus Cazanciuc.

El a arătat că Ministerul Justiţiei a emis un aviz favorabil, cu observaţii, relatează Mediafax.

„Am emis un aviz favorabil pentru că, din punctul nostru de vedere, proiectul nu încalcă niciun text imperativ. Au fost formulate mai multe observaţii, care reprezintă punctul de vedere a ministerului, obligaţia noastră fiind de a supune deciziei Guvernului toate valenţele juridice ale unui act supus aprobării”, a spus Cazanciuc.

El a explicat faptul că Ministerul Justiţiei nu este nici Curtea Constituţională, nici instanţă de judecată.

„Ministerul Justiţiei nu poate bloca elaborarea sau adoptarea unui act normativ. Ministerul Justiţiei poate atrage atenţia când există riscul încălcării unor norme imperativ. Guvernul a decis adoptarea proiectului şi trimiterea către Parlament”, a mai spus Cazanciuc.