Christine Lagarde: FMI nu va renegocia măsurile din planul de ajutor financiar elen

Christine Lagarde: FMI nu va renegocia măsurile din planul de ajutor financiar elen
Foto:guardian.co.uk

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, spune că instituţia pe care o conduce nu intenţionează să renegocieze măsurile incluse în planul de ajutor financiar elen. Într-un interviu pentru postul CNBC Lagarde a menţionat că Atena trebuie să respecte termenii celor două acorduri şi să continue implementarea măsurilor de austeritate.

„Nu sunt deloc dispusă să negociez ori să renegociez. Suntem dispuşi să găsim fapte. Sunt convinsă că executivul de la Atena va avea de comunicat date excelente pentru mai multe domenii. Sunt extrem de interesată să aflu ce s-a întreprins în ultimele luni pentru a se conforma cu programul” a spus Lagarde.

Guvernul de la Atena, format abia după două runde de alegeri legislative succesive, a promis, încă din timpul campaniei, că va relua dialogul cu creditorii internaţionali iar principalul său scop va fi renegocierea acordurilor de asistenţă financiară. Nou executiv, de orientare pro-europeană, le-a transmis liderilor europeni că povara datoriei externe, cifra record a şomajului şi neîncrederea investitorilor străini pot fi ameliorate prin relaxarea condiţiilor impuse de FMI, Uniunea Europeană şi Banca Central Europeană.

Cele trei instituţii i-au oferit Greciei, din 2010 şi până acum, două pachete de împrumuturi. Tranşa iniţială de 110 miliarde de euro a fost urmată de acordarea unui al doilea împrumut, pentru evitarea falimentului, în valoare de 130 de miliarde de euro. În plus, au fot şterse alte 107 miliarde de euro din datoria externă a Greciei, deţinută de creditorii privaţi.

În schimbul acestor fonduri vitale, Atena s-a angajat să implementeze măsuri pentru revenirea la un echilibru bugetar până la finele lui 2014, cel târziu 2015. Acest lucru a presupus adoptarea unor măsuri dure de austeritate, care i-au scos pe greci în stradă în repetate rânduri.