Consiliul Fiscal: Absorbţia fondurilor europene se menţine slabă şi se mențin riscurile majore la atingerea ţintelor revizuite

Consiliul Fiscal: Absorbţia fondurilor europene se menţine slabă şi se mențin riscurile majore la atingerea ţintelor revizuite
Foto: gorjeanul.ro

Absorbţia fondurilor europene se menţine foarte slabă şi sunt necesare măsuri mult mai hotărâte şi urgente de îmbunătăţire a capacităţii de absorbţie, scrie Agerepres, citând un raport al Consiliului Fiscal.

”Absorbţia fondurilor europene se menţine foarte slabă iar ţintele pentru sfârşitul anului au fost revizuite în scădere. Cu toate acestea, în opinia Consiliului Fiscal, în contextul blocării unor programe operaţionale, persistă riscuri majore în ceea ce priveşte atingerea noilor ţinte revizuite, cu posibile consecinţe asupra nivelului deficitului bugetar, în condiţiile continuării angajării unor cheltuieli pentru proiecte cu finanţare de la UE din resurse proprii până la primirea banilor de la Uniunea Europeană”, precizează Consiliul.

Consiliul Fiscal recomandă utilizarea cu prudenţă a resurselor proprii în cazul proiectelor finanţate preponderent din fonduri europene, având în vedere incertitudinile cu privire la momentul rambursării sumelor de către Uniunea Europeană.

De asemenea, Consiliul Fiscal consideră că absorbţia fondurilor europene trebuie să devină un obiectiv prioritar efectiv al Guvernului; în acest sens, sunt necesare măsuri mult mai hotărâte şi urgente de îmbunătăţire a capacităţii de absorbţie.

”Consiliul Fiscal reiterează recomandarea de stabilire de ţinte trimestriale de absorbţie efectivă de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care să fie monitorizate cu stricteţe şi care să permită corectarea rapidă a eventualelor deficienţe, mai arată sursa citată.

Sumele primite de la Uniunea Europeană /UE/ în contul plăţilor efectuate sunt estimate să fie mai mici cu două miliarde lei (0,3% din PIB) în 2012, potrivit proiectului de rectificare bugetară pentru 2012.

Tags:
Ultima oră
10:39 - O nouă formă de malware face tot mai multe victime în mediul online. Hackerii au acces la datele personale printr-o aplicație falsă
10:38 - Titularizare 2021. Sorin Cîmpeanu: 20% dintre candidați nu au luat nici măcar nota 5. Din promoția curentă, au rezultate și mai slabe. 15 candidați au luat nota 1, avem unii eliminați pentru fraudă (VIDEO)
10:25 - Dacia și-a suspendat activitatea în uzina de la Mioveni. Motivul pentru care angajații au fost trimiși acasă
10:10 - Octavian Berceanu: 70-80% din deșeurile abandonate în Sectorul 1 provin din renovări de apartamente și birotică. Avem o iresponsabilitate pronunțată în rândul cetățenilor. Trebuie să disciplinăm populația (VIDEO)
10:02 - Tanczos Barna, o nouă măsură care îi vizează pe șoferi. În ce condiții ar putea fi confiscate mașinile parcate
09:49 - Alin Stoica: Deșeurile din Sectorul 1 sunt colectate / Dacă abandonăm gunoaiele pe stradă și apoi ne plângem că e murdar nu e o atitudine civică. Sper să vedem curând amenzi exemplare (VIDEO)
09:42 - Spărgătorii de semințe, puși de polițiști să măture cojile. Ce amenzi au primit
09:30 - Centrul Info Trafic, avertisment pentru șoferi: Traficul, restricționat pe A1 București – Pitești și pe A1 Deva – Nădlac
09:15 - Andrei Baciu: Am putea avea peste 1.500 de infectări cu coronavirus pe zi la vârful valului 4, care poate veni la sfârșitul lunii septembrie
09:09 - Detaliul care vă arată că sunteți afectați de caniculă. Specialiștii trag un semnal de alarmă: Se poate ajunge chiar și la deces