Cursul valutar ar mai putea creşte cu 10% dacă se ajunge la referendum, spun dealerii

Cursul valutar ar mai putea creşte cu 10% dacă se ajunge la referendum, spun dealerii
Foto: Business24.ro

Cursul de referinţă publicat miercuri de BNR a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, cu 2,1 bani mai mult de faţă de rata publicată marţi, de 4,4505 lei/euro. Precedentul record, de 4,4662 lei/euro, a fost înregistrat la 24 mai.

Leul a pierdut teren în fața euro în prima parte a ședinței interbancare de miercuri, din cauza tensiunilor politice. Aceasta este prima dată când cursul oficial depășește pragul de 4,47lei/euro, după ce cursul se stabilizase în ultimele zile în intervalul 4,44-4,45 lei/euro în condițiile unei piețe valutare calme.

Părerile dealerilor, în privința deprecierii monedei naționale, sunt aproape toate la unison: instabilitatea politică depreciază leul, iar cursul ar putea crește cu 10% dacă se ajunge la referendum.

„Orice instabilitate politică depreciaza leul, dar comentariile cu atacurile asupra Curţii Constituţionale amplifică îngrijorarea. BNR a fost prezentă în piaţă, dar nu agresiv. Dacă se ajunge la referendum cred că BNR mai lasă cursul să crească cu 1.000 de puncte (10% – n.r.)”, a declarat un dealer pentru Ziarul Financiar.

Un alt dealer al uneia dintre principalele bănci comerciale locale a declarat, pentru Hotnews.ro, că și alte monede din zonă se află pe un trend ușor de depreciere, dar sunt mai stabile decât leul.

„Piețelor financiare nu le plac turbulențele politice. Ele vor calm, stabilitate și predictibilitate. Și celelalte monede regionale sunt pe un trend ușor de depreciere, dar sunt mai stabile decât leul. Daca deprecierea va fi mai consistentă, nu excludem intervenții centrale”, a comentat dealerul, pentru sursa citată.

Tags: