Dan Voiculescu ar putea afla joi sentința în dosarul ICA, în care este acuzat de spălare de bani

Dan Voiculescu ar putea afla joi sentința în dosarul ICA, în care este acuzat de spălare de bani

Dan Voiculescu ar putea afla joi sentinţa în dosarul de privatizare al Institutului de Cercetări Alimentare. Fostul senator este PC acuzat de spălare de bani şi de prejudicierea statului cu 60 milioane euro. Procurorii DNA au cerut ca Voiculescu să primească o pedeapsă cu închisoare cu executare.

De-a lungul celor 5 ani de la începerea anchetei în dosarul ICA, Dan Voiculescu a făcut tot posibilul pentru a scăpa de judecata de la Curtea Supremă, singura instanţă care poate judeca demnitari. Aşa că fondatorul PC şi-a dat demisia din Parlament de 2 ori, tertip prin care dosarul său s-a tot plimbat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti.

La ultimul termen de judecată, procurorul DNA a arătat că toate probele din dosar dovedesc acuzaţiile aduse celor 13 inculpaţi. În replică, Dan Voiculescu a atras atenţia asupra a două nereguli din cadrul anchetei: faptul că nu a fost niciodată chemat să dea declaraţii şi că, spune el, nu există nicio probă directă care să dovedească acuzaţiile care i se aduc.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată de procurori în decembrie 2008 deoarece s-ar fi folosit de funcţia sa politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare la un preţ cu mult sub cel real. Acesta este acuzat de spălare de bani, dar şi că a făcut abuz de funcţia de conducere a unui partid politic pentru a obţine bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Concret, este vorba despre aproape 4 hectare de teren şi unul de construcţii în Băneasa care au fost cumpărate de liderul conservator la un preţ de 75 de ori mai mic. Prejudiciul estimat se ridică la aproape 60 de milioane de euro.