Erik de Vrijer, șeful misiunii FMI în România: Estimăm o creștere economică de 0,9% pentru acest an

Erik de Vrijer, șeful misiunii FMI în România: Estimăm o creștere economică de 0,9% pentru acest an

Șeful misiunii FMI în România, Erik de Vrijer, a prezentat, marți, concluziile vizitei delegației comune a FMI, CE și BM în România, desfășurată pe parcursul a aproape două săptămâni.

De Vrijer a evidențiat previziunile economice ale misiunii, precum și măsuri de îmbunătățire a rezultatelor economice pe termen scurt și mediu. El a ținut să precizeze că în cazul în care criză politică internă va continua, consecințele asupra economiei locale vor fi negative. La fel și dacă evoluțiile din zona euro sunt negative.

Oficialii FMI prevăd pentru acest an o creștere economică de puțin sub 1%, mai exact de 0,9%, creșterea urmând să vină din 2013 (după ce și Guvernul reduseseră estimările de creștere de la 1,5% la 1,2%).

„Noi am scăzut prognoza de creştere economică, dar şi inflaţia a urcat mai mult decât ne aşteptam. Deci şi deflatorul este mai sus. Aceste revizuiri se anulează una pe alta, astfel că au efect foarte mic asupra deficitului în sine”, a spus der Vrijer.

De asemenea, prognoza pentru inflație a crescut până în jurul valorii de 3,5%, dar având în vedere că economia are multă capacitatea inutlizată, însă datele se pot modera ulterior, a arătat oficialul FMI.

Până la finele lunii iulie, ținta de deficit a fost atinsă și s-a convenit cu Executivul ca  ținta să fie sub 3%. În condițiile date, ea va fi îndeplinită, a mai spus de Vrijer.
”Ținta de deficit a fost respectată. Pe parcursul restului anului sperăm ca deficitul sa fie sub 3%” a spus oficialul FMI.

Totodată, Erik de Vrijer a adus în discuție și  problema absrobției fondurilor europene.

”Există unele masuri care trebuie luate pe partea de venituri-bază de impozitare. Există spațiu pentru asigurarea menținerii accizelor și a îmbunătățirii colectarii taxelor de catre ANAF. Absorbția fondurilor rămâne scazută, deși acestea sunt resurse gratuite pentru finanțare și care ar putea fi de mare ajutor pentru dezvoltarea economiei.”
 

Concluziile delegației FMI

Embed: " />
Ultima oră
19:47 - Șofer filmat în timp ce merge pe contrasens pe Autostrada Transilvania. Poliția îl caută
19:40 - Kelemen Hunor, despre desființarea SIIJ: Coaliția continuă discuțiile. Astăzi nu am depășit blocajul
19:39 - Un avion s-a prăbușit în apropierea unui teren de golf în SUA. Nu există supraviețuitori
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend
18:18 - AUR pregătește o lege privind LGBTQ+ similară cu cea din Ungaria. Claudiu Târziu: Susținem familia și valorile creștine. Activiștii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și grădinițele din România
18:14 - CNCAV: 15.904 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 10.704 au primit prima doză