Grecia: Noi măsuri de austeritate. Se discută reducerea pensiilor

Grecia: Noi măsuri de austeritate. Se discută reducerea pensiilor
Foto: bernardavishai.blogspot.com

Noi măsuri de austeritate în Grecia. Oficialii eleni discută despre reducerea pensiilor. E unul dintre angajamentele luate de executivul elen, în faţa creditorilor internaţionali, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, scrie presa greacă.

Scăderea ar putea varia între 2 şi 3% pentru pensiile mici, până la 15%, pentru cele mai mari. Măsura micşorării pensiilor ar face parte din efortul de a identifica economii de 11,5 miliarde de euro pentru următorii doi ani.

Ministrul grec al Muncii ar trebui să propună, până luni, liderilor celor trei partide din coaliţia de guvernământ variante alternative pentru economisirea a peste 5 miliarde de euro la cheltuielile pentru pensii, potrivit unor surse din Executivul elen. Creditorii externi au solicitat economiile pentru a continua ajutorul financiar pentru Grecia.

Totodată, ar putea fi propusă reducerea pensiilor suplimentare şi a altor beneficii sociale. „O idee luată în calcul anterior, de creştere a vârstei de pensionare, pierde teren, întrucât ar face mai dificilă scăderea numărului de angajaţi din sectorul public”, notează presa elenă.

Potrivit sursei citate, Guvernul de la Atena ia în calcul şi transferul a aproximativ 45.000 de angajaţi într-o rezervă de forţă de muncă pentru următorii trei ani, perioadă în care aceştia vor primi salarii diminuate. Totodată, 25.000 de contracte pe perioadă determinată nu vor prelungite.