Guvernul ar putea dubla taxa pe viciu: Țigările s-ar scumpi cu 2 lei/pachetul

Guvernul ar putea dubla taxa pe viciu: Țigările s-ar scumpi cu 2 lei/pachetul
Foto: oron.ro

Prin proiectul de lege a sănătății, Guvernul intenționează să dubleze taxa pe viciu la tutun. Actualmente, ea este de 10 euro la mia de țigări, iar dacă va deveni 20 de euro, un pachet s-ar scumpi cu 2 lei, o creștere de 15-20 de procente față de prețul de acum.

„În scopul combaterii consumului excesiv de produse din grupa tutunului prelucrat și băuturi alcoolice, altele decât bere si vinuri, precum si pentru finanțarea cheltuielilor de sănătate, se instituie unele contribuții ce se constituie venituri proprii ale Ministerului Sănătății,” se precizează în textul proiectului de lege.

„Este vorba de o dublare a taxei de sănătate la 20 de euro/1000 de țigarete. Taxa a fost introdusă în mai 2006. Era o taxă fixă foarte mare. La vremea respectivă, noi apreciam nivelul contrabandei în România între 5% și 8%, iar după această taxă aproape că s-a dublat,” a declarat un oficial al unui mare producător de țigări pentru Mediafax.

Conform estimărilor acestuia, impactul în prețuri va fi o scumpire de la 10,5-13,5 lei la aproximativ 12,5-15,5 lei, ceea ce ar fi cea mai mare creștere a prețului înregistrată în România.

Reprezentanții celor trei mari producători de țigarete din România se vor întâlni vineri cu oficiali din ministerul finanțelor, pe care vor încerca să îi convingă să renunțe la creșterea acestei taxe.