Gvernatorul BNR a prezentat raportul trimestrial: Rata inflației și creșterea economică din zona euro, revizuite în sus de către BNR

Gvernatorul BNR a prezentat raportul trimestrial: Rata inflației și creșterea economică din zona euro, revizuite în sus de către BNR

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat, luni, raportul trimestrial al Băncii centrale, remarcând, printre altele deprecierea accentuată a leului din ultima perioadă precum și prețurile în creștere la unele materii prime.

”Din luna aprilie, leul s-a decuplat de restul monedelor din regiune. În partea de psihologie a piețelor a apărut, tot din aprilie, o viziune mai pesimistă privind evoluția leului și a sistemului bancar” a precizat Isărescu.

El a arătat că prețurile în creștere de pe piețele externe se vor reflecta și în econmia  locală.

”Pe plan extern, avem escalada prețului la materiile prime – grâu și porumb. Mai devreme sau mai târziu se va reflecta și în România, fiindcă suntem o economie deschisă” a spus el.

De asemenea, Mugur Isărescu a oferit detalii în privina evoluțiilor din viitorul pe termen mediu al economiei românești.

”Prevedem o accelerare tamporară a inflației în prima parte a anului 2014. Riscurile de abatere în sus a proiecției inflației vin din partea cursului de schimb, a percepției despre țară pe care o transmitem din interior și dependența sistemului bancar românesc față de cel european” a mai arătat el.

  Pe d altă parte, BNR a menţinut la 3,2% proiecţia de inflaţie pentru anul 2012 şi la 3% pentru anul 2013.

Isărescu a prezentat raportul trimestrial

Embed: " />