Pensiile românilor trebuie indexate obligatoriu, în acest an, în condițiile în care costurile vieții devin tot mai mari. Fostul premier Viorica Dăncilă acuză dezastrul bugetar din 2024 și spune că pensionarii nu trebuie să plătească pentru erorile guvernului Ciolacu 1.
Viorica Dăncilă susține că situația dezastruoasă din prezent se datorează erorilor făcute la guvernare, de Marcel Ciolacu în 2024. Totodată, ea susține că, pe final de an s-au făcut cheltuieli nejustificate de la bugetul public, astfel că banii nu au mai ajuns și pentru indexarea promisă. Acum, spune, pensionarii sunt obligați să plătească pentru deciziile greșite ale politicienilor.
„Indexarea este obligatorie pentru că această creștere a prețurilor a fost rezultatul unei guvernări eronate în 2024. Această situație bugetară dezastruoasă vine din 2024 când a fost un adevărat dezmăț al bugetului de stat. Nu este normal ca pensionarii să fie cei care plătesc o politică greșită a guvernului Ciolacu 1”, a declarat Viorica Dăncilă în emisiunea Politica zilei moderată de Ioana Constantin, pe B1 TV.
Fostul premier și lider al PSD a enumerat câteva dintre măsurile care au dus la majorarea cheltuielilor guvernamentale, anul trecut. Între acestea a amintit de angajările la stat, sumele exorbitante pentru protocol, dar și de subvențiile pentru partidele politice.
„Spun că nu sunt bani pentru indexare. Vă spun că doar în noiembrie au fost 6.000 de angajări la stat, numai într-o lună. Deci gândiți-vă cum au fost folosiți banii publici. Pe protocolul de stat au fost 146 de miliarde de lei cheltuite pentru ospățuri, mașini de partid șamd. Au luat subvenții foarte mari. În septembrie anul trecut au fost majorate subvențiile pentru partide”, a mai spus Viorica Dăncilă în emisiune.
Viorica Dăncilă susține că în momentul în care au promis că vor face indexarea din ianuarie, premierul Marcel Ciolacu și ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu trebuiau să se asigure că există banii necesari. Or, pensionarii nu pot fi scoși vinovați pentru că politicienii nu au fost prevăzători și nu s-au asigurat că există anvelopa bugetară pentru plata pensiilor majorate.
„Or, tu ca un guvern serios, când vii și spui începând cu 1 ianuarie – și ministrul muncii și primul ministru – vor fi indexate pensiile, aveai deja anvelopa necesară cu care să faci această indexare. Că tu ai direcționat banii în altă parte, nu este vina pensionarilor”, a mai spus Dăncilă.
În acest context, fostul premier a vorbit și de neajunsurile reglementările din Legea pensiilor, nr. 360 din 2023. Actul normativ nu a fost prorogat, odată cu suspendarea indexării, dar nici nu este aplicat în integralitate. Din acest motiv, sunt numeroși pensionari într-o situație precară deoarece nu și-au primit toate drepturile care li se cuvin.
„Pe de altă parte, spunea foarte corect dl Leonte, avem un paradox. Legea 360 nu este nici prorogată, dar nici aplicată în totalitate. În bugetul pe 2025, nu știm care, câte puncte de stabilitate avem. Atunci în buget ce sumă prindem? Avem o serie de calcule greșite, avem mulți pensionari care nu și-au primit talonul de pensie. Din ce trăiesc oamenii aceia este greu de explicat pentru că sunt 6-7 luni în care oamenii nu au avut pensie și nici salariu. Pe de altă parte mica recalculare se aplică sau nu se aplică. O dată spui că ai soft, o dată spui că nu ai soft…sunt foarte multe lucruri. ”, a mai avertizat Viorica Dăncilă.
Indexarea pe pensii în luna ianuarie, promisă de Marcel Ciolacu și miniștrii săi, anul trecut, a fost suspendată prin ordonanța care a impus măsuri de austeritate. Pensionarii ar fi trebuit să încaseze, în acest an, venituri mai mari cu peste 12%. Conform calculelor prezentate de oficialii guvernamentali, Valoarea Punctului de Referință (VPR) urma să crească de la 81 de lei la 91 de lei.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, anunța ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, în luna noiembrie.
Decizia de suspendare a indexării a provocat numeroase nemulțumiri în rândul pensionarilor, electorat tradițional al PSD. În acest context, pentru a nu-și pierde de tot alegătorii, Marcel Ciolacu declara, zilele trecute, că indexarea ar putea avea loc undeva în luna septembrie. Până atunci, a spus Ciolacu, pensionarii cu venituri mici și medii vor primi un ajutor de tip one off.
„Am stabilit, cum am promis înainte de votul din Parlament, că vom veni la pensiile mici și medii, până la începutul acestui an, cu o suplimentare și o majorare de tip one off, până vom vedea execuția bugetară la prima rectificare, când se va analiza dacă se poate astfel încât să nu afectăm investițiile mai ales din PNRR – unde sunt cofinanțări foarte mari pe zona transporturilor, de exemplu, de 60% – dacă bugetul de stat își permite indexarea din septembrie”, spunea Marcel Ciolacu într-o conferință de presă la Ministerul Finanțelor.