ING Bank: Decizia CCR despre referendum nu va avea efecte pozitive în piaţă, indiferent de rezultat

ING Bank: Decizia CCR despre referendum nu va avea efecte pozitive în piaţă, indiferent de rezultat
Foto: romania-insider.com

Decizia Curţii Constituţionale privind referendumul nu va avea efecte pozitive indiferent de rezultat, susține Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank. Dacă invalidarea scrutinului va intensifica tensiunile politice, în timp ce validarea ar duce la alegeri prezidenţiale, însoţite de posibile derapaje fiscale.

„Revenirea la putere a preşedintelui suspendat Băsescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declanşa alegeri prezidenţiale anticipate, ar creşte nivelul potenţialelor derapaje fiscale şi, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior”, a explicat Muscalu, citat de Mediafax.

Ba mai mult, Muscalu amintește și de o posibilă a treia variantă, și cea mai probabilă, și anume o nouă amânare a deciziei. Specialistul ING menționează că această variantă este mai plauzibilă și pentru că CCR are nevoie de o majoritate de șase voturi pentru a dat verdictul final.

În condițiile în care CCR amână din nou decizia, atmosfera de incertitudine de pe piața locală se va prelungi, cu efecte negative.

Președintele CCR Augustin Zegrean a precizat, luni, că speră ca marți să se ia o decizie în privința referendumului.

Ultima oră
08:25 - Incendiile de pădure se extind în Bulgaria, din cauza valului de căldură. Peste 200 de incendii au loc zilnic în țara vecină
08:01 - Walter Zenga a primit a patra doză de ser anti-COVID-19. Decizia, explicată de antrenorul italian
07:31 - Lucian Romașcanu (PSD), reacție în scandalul momentului: „Sexul ți-l dă Dumnezeu, genul ți-l alegi”
07:16 - Fenomene meteo extreme în România. ANM: „Va fi o perioadă destul de complicată”
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat