Liviu Voinea: Nu ne-ar strica un nou acord cu FMI

Liviu Voinea: Nu ne-ar strica un nou acord cu FMI

„Nu ne-ar strica un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional”. Este declaraţia lui Liviu Voinea, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Totodată acesta a mai spus că sunt prognoze bune cu privire la fiscalitate pentru anul 2013. Acesta este de părere că după discuţiile care vor avea loc pe 24 iulie cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene plata TVA la încasarea facturii ar putea fi introdusă, iar pentru anul curent cota unică va rămâne, însă pe viitor ne putem aştepta la o „modificare a distribuirii poverii fiscale”.

Subiectul unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional nu a fost discutat încă la Guvern. Secretarul de stat Liviu Voinea este de părere că cu sau fără acordul FMI, România are oricum un mecanism de consultare care este destul de constrângător cu Comsia Europeană. Cu toate acestea:

„Părerea mea este că un nou acord cu Fondul nu ne strică, dar măsurile din acord sunt oricum prevăzute şi în memorandumul cu CE. Nu e ca şi cum ai avea opţiunea că nu se mai uită nimeni la tine şi poţi să faci ce vrei,” spune Voinea.

Cu privire la schimăbrile pe care Ministerul de Finanţe intenţionează să le aducă în anul 2013 , secretarul de stat în Ministerul Fiananţelor spune că există veşti bune în ceea ce priveşte fiscalitatea.

„Şi în 2013 şi în anii de după, vom continua procesul de consolidare fiscală. Deficitul comercial va continua să scadă, dar este posibil ca începand cu 2013 structura veniturilor și eficiena cheltuielilor să se modifice, dar obiectivul final al politicii fiscal-bugetare, acela de consolidare fiscală, va rămâne. Se va reduce deficitul bugetar cu 0,5% în fiecare an. Noi de la 4,4 ne propunem 2,25 și, la jumatatea anului, suntem în grafic,” a mai spus Liviu Voinea.

Printre subiectele care vor fi discutate cu reprezentanţii FMI la sfârşitul acestei luni se află şi cel referitor la plata TVA în momentul încasării facturii.
Anul trecut, însă, Liviu Voinea susținea, din postura de analist economic, că România nu se mai poate împrumuta de la FMI.

Liviu Voinea: Un nou acord cu Fondul Monetar Internațional nu ar strica

Embed: " />