Macovei, despre propunerea Monei Pivniceru vizavi de numirile la CCR: E vorba de trei instituții politice, care este logica să scoți pe unul din joc?

Macovei, despre propunerea Monei Pivniceru vizavi de numirile la CCR: E vorba de trei instituții politice, care este logica să scoți pe unul din joc?

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, luni, că propunerea ministrului Justiției ca doar Senatul și Camera Deputaților să numească judecători la CCR este ilogică și că ar afecta balansul puterii.
”În primul rând, Constituția prevede că președintele, Senatul și Camera Deputaților numesc judecători la Curtea Constituțională. Este o greșeală pentru că și Camera Deputaților și Senatul sunt tot instituții politice, formate din politicieni. Deci nu are nicio logică chestia asta, este doar împotriva președintelui. Dacă ai trei instituții formate din politicieni, Cameră, Senat și președinte, care este logica să scoți pe unul din joc? Este un balans al puterii”, a explicat Macovei într-o intervenție pe B1 TV.

Aceasta a explicat că prin această modificare doar Legislativul ar face numiri la CCR, fiind exclus președintele, care face parte din Executiv.

”Prin această propunere, Mona Pivniceru reprezintă PNL-ul și USL-ul care au pus-o acolo, iar faptul că și doamna Pivniceru este propusă la CC, în condițiile în care niciodată nu a dovedit că știe dreptul constituțional. De când este ministrul Justiției, tot ceea ce a făcut a fost catastrofal. Nu a fost capabilă să ducă la final o procedură transparentă de numire a procurorului general și șef al DNA pentru că a ascultat de factorul politic. Și în rest nu a făcut nimic”, a conchis aceasta. 

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, propune ca numărul judecătorilor din Curtea Constituțională să fie redus la șase, câte trei numiți de camerele parlamentare, urmând să fie excluse cele trei numiri din partea Președinției. (detalii AICI)

Macovei: Propunerea ministrului Pivniceru privind numirile de la CCR este lipsită de logică

Embed:
Ultima oră
00:12 - Marius Budăi, despre problema pensiilor speciale: Nu fac eu propuneri şi pentru sistemul de apărare şi ordine publică deoarece ar însemna să mă ocup de tot Guvernul
00:05 - Președintele Croației a semănat confuzie cu amenințarea că va retrage trupele din NATO, pe fondul crizei dintre Rusia și Ucraina. Ce a declarat Zoran Milanovic
23:58 - De ce a părăsit Andreea Tonciu Survivor România 2022. A avut nevoie de intervenția medicului, cu puțin timp înainte de eliminare
23:50 - DSP-urile sunt în colaps. Pacienții se vindecă de Covid până să le răspundă cineva solicitărilor
23:43 - Boris Johnson: Dacă Rusia va invada Ucraina, fiii multor rusoaice nu se vor mai întoarce acasă. Rezistența ucraineană va fi feroce, iar Marea Britanie va mări numărul militarilor din cadrul NATO (VIDEO)
23:27 - Adela Popescu, glume pe seama vârstei lui Răzvan Fodor: Îmi dau seama că nu e chiar așa de rău. Cum a reacționat actorul
23:24 - Administrația Biden a retras oficial ordinul privind vaccinarea obligatorie în marile companii. Actul normativ fusese blocat de Curtea Supremă a SUA
23:06 - Un grup comercial american taie din avântul sancțiunilor anunțate de Biden. “SUA ar trebui să ia în considerare noi prevederi legale”
23:02 - Florin Piersic a plecat din România, la 86 de ani. Motivul pentru care a părăsit țara și cine îl însoțește  
22:52 - Cristian Diaconescu: NATO și SUA au spus foarte clar că la o eventuală invazie a Rusiei în Ucraina răspunsul nu va fi unul militar / Reacția Alianței de sprijin în caz de criză diferă între Marea Baltică și Marea Neagră (VIDEO)