NASA va lansa naveta Endeavour cel mai devreme la sfârşitul săptămânii

NASA va lansa naveta Endeavour cel mai devreme la sfârşitul săptămânii
Foto: space.com

Lansarea navetei Endeavour nu va putea avea loc mai devreme de sfârşitul săptămânii, din cauza unei defecţiuni constatate vineri, când Endeavour trebuia să plece în ultima ei misiune, a anunţat duminică Agenţia Spaţială Americană (NASA), potrivit site-ului space.com.

Inginerii cercetează în continuare sursa problemei apărute vineri, cu câteva ore înainte de lansarea programată, la un termostat de la conducta de combustibil a navetei care nu funcţiona.

Rezultatele testelor indică o problemă la o cutie de distribuţie a energiei, care va trebui înlocuită alături de orice alte echipamente afectate și care va întârzia lansarea navetei spațiale.

Cei şase astronauţi care vor fi la bordul navetei Endeavour în ultima sa misiune, de 14 zile, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), se vor întoarce la Johnson Space Center al NASA din Houston pentru antrenament suplimentar înainte de următoarea încercare de lansare.

Lansarea urma să aibă loc vineri la Kennedy Space Center din Cape Canaveral, Florida, în prezenţa preşedintelui Barack Obama, care s-a oprit să viziteze baza.

Obiectivul zborului este transportarea pe ISS a spectrometrului magnetic Alpha 2 (AMS), un modul experimental de fizică fundamentală, construit cu scopul de a descifra unele dintre cele mai mari mistere ale universului, precum existenţa antimateriei sau natura materiei negre, invizibile.

Aceasta ar fi prima dată când un spectrometru magnetic ar fi trimis în spaţiu.