Noul Renault Clio, prezentat oficial: ”Este primul vehicul de serie care exprimă fidel reînnoirea designului Renault” (FOTO)

Renault a dezvăluit primele detalii oficiale ale noii generații Clio, înaintea debutului care va avea loc la Salonul Auto Paris 2012. Clio 2013 este descris de Renault ca ”primul vehicul de serie care exprimă cel mai fidel reînnoirea designului Renault”.

„Noul Renault Clio a fost gândit ca o sculptură care sugerează senzualitate si dorință. Curbele sale exprimă dinamismul care emană din prototipul DeZir. Nu există unghiuri ascuțite sau agresive, doar curbe care te fac să-ți doresti să te apropii si să mângâi masina”, a declarat Laurens van den Acker – Senior Vice-President, Corporate Design Renault.

Mașina are o grilă frontală cu siglă proeminentă, poziționată vertical și reliefată prin amplasarea pe un fond negru strălucitor, un design inițiat de concept-car-ul DeZir. Blocurile optice sunt cromate, farurile de zi cu tehnologie LED și mânerele ușilor spate integrate și mascate în apropierea stâlpului spate. În plus, Clio 2013 are o gardă la sol mai joasă, un ecartament mai mare, roți plasate cât mai spre „exteriorul” caroseriei, iar spațiul dintre roți și pasajele roților a fost redus. Noul Renault Clio are în gama de culori 8 nuanțe diferite, printre care și Rouge Flamme – culoarea vedetă de lansare, inspirată de concept-car-ul DeZir.

Interiorul noului Clio este și el substanțial îmbunătățit, cu materiale de calitate și tehnologie contemporană. În cabină se remarcă planșa de bord care amintește de aripa unui avion, tușele cromate și cele de un negru strălucitor (piano black), consola centrală multimedia și vitezometrul cu afișaj digital.

Renault Clio poate fi echipat opțional cu sistemul infotainment R-Link, o tabletă integrată și conectată la vehicul și la internet. Sistemul este format dintr-un ecran tactil cu o diagonală de 7 inch (18 cm), cu navigație TomTom, dispune de comandă vocală intuitivă și oferă acces la primul magazin de aplicații pentru o mașină.

Dintre aplicațiile Renault R-Link se remarcă Renault R-Sound Effect, care propune personalizarea sonoră a habitaclului Noului Renault Clio. Renault R-Sound Effect poate simula 6 profiluri de sunet diferite pentru motor, fiecare dintre acestea fiind personalizat și sincronizat cu parametrii de șofat precum viteza și accelerația.

Dacă lucrurile par prea complicate, șoferii pot folosi sistemul sistemul MEDIA NAV, disponibil în serie pentru două niveluri de echipare din trei. Integrat în consola centrală, sistemul MEDIA NAV include un ecran tactil de 7 inch (18 cm), radio și tehnologie Bluetooth pentru a asculta muzică în audio-streaming sau pentru utilizarea hands-free a telefonului mobil. Playere portabile de muzică pot fi conectate prin intermediul unui port USB si a unei prize jack. MEDIA NAV este disponibil cu sistemul de navigație Nav N Go cu afișaj 2D și 3D (Birdview). Prin intermediul portului USB si a interfeței web, clienții pot actualiza conținutul cartografiei
NAVTEQ.

Pe toate versiunile, Noul Renault Clio propune un sistem sonor inteligent, integrat în boxele ușilor din față, cunoscut sub numele de Renault Bass Reflex. Prin acest sistem, frecvențele joase sunt redate cu mai multă acuratețe, pragul de saturație și distorsiune a sunetului fiind mult ridicate.

Sub capotă sunt oferite o serie de propulsoare. Noua motorizare turbo în 3 cilindri Energy TCe 90 de 900cc, echipat cu sistemul Stop & Start, care produce 90 CP și 135 Nm la 2 000 rot/min. Cu acest propulsor consumul de carburant ajunge la 4,3 litri / 100 km și emisii de 99 g CO2 / km.

De asemenea, va fi disponibil și Energy dCi 90 Diesel care produce 90 CP, un cuplu de 220 Nm și este de asemenea echipat cu sistemul Stop & Start. Acest propulsor consumă 3,2 litri / 100 km și are un nivel al emisiilor redus la 83 g CO2 / km.

Noul Renault Clio va folosi și motorul TCe 120 împreună cu cutia de viteze EDC (Efficient Dual Clutch) cu 6 trepte de viteză. Unitatea de 1,2 litri cu 4 cilindri cu injecție directă, turbo, produce 120 CP și un cuplu de 190Nm de la 1750 rot/min. Acest motor va fi disponibil din primul semestru al anului 2013, iar Renault spune că ”se va număra printre motoarele cu cel mai redus consum si cea mai mare putere din categoria sa”.

Lansat în 1990, Clio a marcat istoria Renault cu 11,5 milioane de vehicule vândute în peste 115 țări. Noul Renault Clio este produs la Flins (Franța) și la Bursa (Turcia).