REVISTA PRESEI, Sâmbătă, 7 iulie: Suspendarea lui Traian Băsescu, tema principlă, inclusiv în tabloide. Cum a fost titrată „la cald” în online (FOTO)

Foto: adevarul.ro

Suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din funcţie de către Parlamentul României este, aşa cum de altfel era de aşteptat, principala temă abordată de presa centrală în ediţiile de sâmbătă. Majoritatea publicaţiilor nu au ocolit, însă, nici verdictul dat în cazul lui Andrei Plăcintă, fiul senatoarei Sorina Plăcintă, care a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, sentinţă nefiind, însă, una definitivă.

În ediţiile online sunt acoperite atât discursurile susţinute în Parlament de Traian Băsescu şi liderii partidelor parlamentare, cât şi reacţiile de după anunţarea rezultatului votului.

Suspendarea şefului statului este reflectată inclusiv în tabloide, unde debarcarea lui Traian Băsescu este anunţată cu litere de-o şchioapă.

În publicaţiile economice, pe lângă anunţul privind suspendarea preşedintelui de către Parlament, rămân semnele de întrebare privind efectele instabilităţii politice asupre leului şi a mediului economic în general.

Înainte de a face o trecere în revistă a principalelor subiecte din ediţiile de sâmbătă, B1.ro vă prezintă cum fost titrată în online suspendarea propriu-zisă de către Parlament a preşedintelui Traian Băsescu, imediat după anunţarea rezultatului.

(Notă: la finalul articolului găsiţi o galerie foto cu mai multe capturi)  

Hotnews

Evenimentul Zilei


Jurnalul NaţionalLibertatea

Iată principalele titluri ale ediţiilor de sâmbătă, 7 iulie:

POLITICĂ

Hotnews

Traian Basescu: Cu certitudine mergem la referendum / Sper ca buletinele de vot sa se tipareasca la Monitorul Oficial si sa fie inseriate / Sunt putini presedinti care isi mentin procentul de 51% sustinere in electorat

Presedintele Traian Basescu a declarat intr-o conferinta de presa, tinuta in urma votului princ are a fost suspendat, ca va merge la referendum pe 29 iulie, cind se va decide daca va fi demis sau va ramine in functia de presedinte.

Presa internationala despre suspendarea presedintelui Traian Basescu: Fostul capitan de vas este acuzat de depasirea autoritatii si afirmatii rasiste fata de romi si persoane cu handicap / In ultimii doi ani popularitatea lui Basescu a scazut brusc

O lupta pentru putere interna a guvernului divizat din Romania a evoluat in suspendarea presedintelui de centru-dreapta al tarii, Traian Basescu. Decizia trebuie sa fie aprobata prin referendum popular in termen de 30 de zile, informeaza Deutsche Welle

Emil Boc la RFI, despre suspendarea lui Basescu: Istoria se repeta ! Vom castiga la referendum, ca in 2007

Fostul premier, Emil Boc, se arata optimist inaintea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Primarul Clujului spune intr-un interviu la RFI ca presedintele suspendat si PDL vor castiga impreuna, la fel ca in 2007.

Gândul

VIDEO. Ce nu s-a văzut la televizor în timp ce se citea „rechizitoriul” suspendării

Preşedintele Traian Băsescu a stat în permanenţă cu ochii în hârtii în timp ce deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, dădea citire rezumatului cererii de suspendare.

Cum au reacţionat parlamentarii USL când au aflat că Traian Băsescu este suspendat. VIDEO

Anunţul suspendării a fost primit de parlamentarii USL cu aplauze şi ovaţii. Majoritatea senatorilor şi deputaţilor PDL au părăsit Parlamentul după vot.

Florin Negruţiu: Răul pe care-l cunoşti


Traian Băsescu este în faţa celui mai greu meci al carierei sale politice. A mai pornit şi altădată cu şansa a doua, dar niciodată n-a avut de înfruntat un val de ură populară atât de mare ca acum. Timpul până la referendum este scurt şi, dacă nu reuşeşte un număr magistral de magie electorală, această cursă cu sine însuşi va fi, probabil, pierdută.


Lucian Mândruţă: Virgina Românie, la prima noapte cu mirele Crin


Va fi o noapte lungă, dragă Românie! Va fi o noapte întunecată şi nesfârşit de lungă.


Indira Crasnea: Traian Băsescu a pierdut războiul „de club” şi pleacă să seducă poporul

Preşedintele suspendat s-a dovedit a avea, încă o dată, simţul momentului, fiind cel mai de reţinut dintr-o şedinţă a Parlamentului care a semănat cu aşteptările faţă de pomul lăudat.

Adevărul

Cronica unei suspendări anunţate

Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament, după negocieri de culise între liderii USL şi cei ai UDMR şi UNPR.

Pentru trei săptămâni: Un tulcean a ajuns preşedintele României

Fostul profesor de istorie de la „Spiru Haret“ este de azi preşedinte interimar.

România Liberă

Suspendarea preşedintelui. Cum mi-am petrecut cea mai fericită zi din viaţa lui Cătălin Voicu

Discuţii pe holuri, zâmbete complice, aplauze şi vociferări în plen au pigmentat ziua în care preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat.

Dan Cristian Turturică: Ungureanu preşedinte, Băsescu prim-ministru?

Cu sprijinul unui Traian Băsescu plecat cu fruntea sus de la Cotroceni, şansele lui MRU de a-i succeda sunt maxime. Caz în care pe cine ar putea desemna ca viitor premier al României? Poate pe Traian Băsescu?

Evenimentul Zilei

Crin Antonescu a anunţat că se retrage din politică dacă preşedintele nu va fi demis.

Suspendarea unui preşedinte, între budă şi bufetul Parlamentului

Useliştii s-au adunat, ieri, să-l răstoarne pe Traian Băsescu. Şi-au omorât timpul cum au putut.
 
Ce se întâmplă cu preşedintele Băsescu pe perioada suspendării


Preşedintele suspendat Traian Băsescu îşi va păstra nivelul de protecţie din partea Serviciului de Protecţie şi Pază, are dreptul să locuiască la actuala reşedinţă şi va intra în campanie electorală.

Ce riscă România: cea mai gravă sancţiune din UE!

Suspendarea din Consiliul European este pedeapsa maximă pe care o poate primi un stat comunitar.

Cristian Silvestru, preşedintele Comisiei de Chimie a CNATDCU: „Vor transforma «Summa cum laude» într-o bagatelă” – Interviu


Unul dintre actorii serialului „Ponta VS Plagiat” explică cum a ajuns demis fără vină.
 
Dan Andronic: Big Brother stă cu ochii pe tine!

Dan Voiculescu este doar un om speriat care se joacă de-a Big Brother cu Ponta şi Antonescu!

România lui Cristoiu: Va supravieţui Traian Băsescu şi celui de-al cincilea atentat?!

Urmează un Referendum sinonim cu o ghilotinare electorală, dat fiind că golănaşii au modificat în aşa fel legea, prin ordonanţă de urgenţă, încît preşedintele poate fi demis şi doar dacă votează pentru Victor Ponta, tata socru, Crin Antonescu şi Dan Voiculescu.

 
Lupta crâncenă pentru suspendarea lui Traian Băsescu este doar o perdea de fum, după cum mă anunţă un amic priceput la economie.

 
Jurnalul Naţional

Băsescu, gata să se întoarcă pe vapor, dacă pierde la referendum

Traian Băsescu a declarat că a sesizat Curtea Constituţională, aşa cum a făcut-o şi la precedenta sa suspendare din 2007, pentru că are obligaţia, ca şef de stat, de a epuiza orice cale de atac împotriva unui demers abuziv.

Dan Constantin: Justiţia plesnită de Băsescu Traian sub nasul CC

Curtea Constituţională a bălmăjit un răspuns la cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Nu a găsit argumente pentru suspendare în două capete de acuzare ale cererii Parlamentului în care Curtea Constituţională avea motive temeinice să le accepte.

Sorin Roșca Stănescu: A doua suspendare a preşedintelui-jucător

Zarurile au fost aruncate. Pentru prima data in istoria lumii, presedintele unui stat este suspendat de doua ori. Ceea ce, este limpede, va fi consemnat in anale. Cum s-a ajuns in aceasta situatie unica? Cu ce imagine iese Romania din aceasta dubla aventura? Cum va arata ziua de maine? Dar perioada de pana la referendum? In ce masura va fi afectat de referendumul pentru demitere scorul alegerilor legislative?

Cotidianul

România nu are preşedinte nici măcar interimar până luni

Întrucât Curtea Constituţională a anunţat că se va întruni abia luni dimineaţă să ia act de ea şi să emită hotărârea privind transferul puterii prezidenţiale interimare preşedintelui Senatului, faptul creează probleme deosebite României, întrucât, practic, ţara nu are preşedinte chiar şi interimar în acest interval.

Dumitru Constantin: Băsescu şi amurgul „tigrului de hârtie”

Era ora 20.50, când, pe surse, s-a anunţat că, prin 256 de voturi, Parlamentul României a decis ca Traian Băsescu să fie suspendat din postul de preşedinte al României, urmând ca, la referendum, românii să se pronunţe asupra menţinerii sale la Palatul Cotroceni, ceea ce, după cum stau lucrurile, el nu va mai reuşi.

Ziarul Financiar

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, ar putea prelua interimar preşedinţia PNL

Crin Antonescu ia în calcul să îl propună, luni, în şedinţa conducerii PNL, pe vicepreşedintele Daniel Chiţoiu pentru preluarea interimatului la şefia formaţiunii, au declarat surse din partid.

Cancan

PARLAMENTUL A HOTĂRÂT SUSPENDAREA DIN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE A LUI TRAIAN BĂSESCU

Parlamentul propune, printr-o hotătâre care urmează să fie supusă votului, ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să aibă loc în data de 29 iulie.

SLOGANUL INCREDIBIL al lui BĂSESCU pentru referendum

Echipa lui Traian Băsescu a intrat deja în priză, după cum arată informaţiile din mai multe surse. Surse potrivit cărora primul slogan i-ar fi fost propus deja lui Băsescu.

Iată ce făcea EBa când tatăl ei era suspendat

 
În timp ce preşedintele Traian Băsescu era nevoit să treacă prin corvoada de a asculta „acuzaţiile” aduse de USL, Elena, fata cea mică a preşedintelui, cunoscută drept EBa, îşi cumpăra un meniu copios de la un fast food McDonalds.
 
ECONOMIC

Ziarul Financiar

Estimările analiştilor cu privire la oscilaţia cursului în următoarele şase luni

Cursul a urcat accelerat în ultima săptămână, odată cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

Capital

Iată ce trebuie să faci dacă nu vrei să rămâi fără internet LUNI!

Bitdefender, liderul pieţei locale de soluţii antivirus, informează că luni 9 iulie, mii de calculatoare ar putea rămâne fără internet ca efect al infectării cu virusul DNS Changer. Pentru a evita întreruperile utilizatorii pot folosi aplicația gratuită DNS Changer Detector care elimină efectele familiei de viruşi.

Produsele eco se vor ieftini cu 13% în 2012. De ce costă uneori chiar dublu în comparație cu produsele convenționale?

În Europa, produsele eco sunt mai scumpe cu până la 46% față de cele convenționale, conform Centrului pentru Cercetare în Retail (CRR). În 2012 diferența de preț ar urma să scadă cu 13 procente, până la 40,5%.

Cubul Rubik, primul în top 10 cel mai bine vândute produse ale tuturor timpurilor

Într-o epocă a jucăriilor high-tech, cubul Rubik n-a fost parcă niciodată atât de popular. Publicaţia 24/7 Wall Street a făcut o listă cu primele 10 cele mai bine vândute produse încă de la prima apariţie pe piaţă.

Vânzările kika au crescut cu 7% în S1

Retailerul austriac de mobilier kika a înregistrat, în primele șase luni ale acestui an, o creștere de 7% a vânzărilor, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la magazinul din Militari.

Nunţile ieşite din comun ale milionarilor de la Facebook

La scurt timp după nunta lui Mark Zuckerberg, un alt co-fondator Facebook s-a căsătorit. Este vorba despre Chris Hughes. Cei doi, alături Andrew McCollum şi David Morin – şi ei milionari care lucrează la Facebook – au făcut alegeri atipice cu privire la nunţile lor.

Evenimentul zilei

Cât se cheltuiește cu referendumul

Guvernul a calculat cheltuielile pe care urmează să le aibă cu referendumul de demitere a președintelui. 95 de milioane de lei a alocat Guverul pentru organizarea referendumului. Suma este mai mare ca cea de la referendumul din 2007 dar și secțiile vor fi mai multe, urmând să fie deschise circumscripții și în străinătate

Adevărul

Concluzii preliminare CE: Contractele Hidroelectrica- ArcelorMittal sunt probabil ajutor de stat ilegal

Comisia Europeană (CE) a ajuns la concluzia preliminară că două contracte bilaterale încheiate între Hidroelectrica şi ArcelorMittal Galaţi constituie, probabil, ajutor de stat ilegal şi a început procedura oficială de investigare.

Cum arată apartamentul ideal de hotel în Cluj

Apartamentul de hotel ideal din Cluj are dotările Apartamentului Prezidențial de la City Plaza, ambientul înconjurător al Apartamentului 101 de la Sungarden Resort, panorama oferită de Honeymoon Suite de la Grand Hotel Italia și celebritatea apartamentelor de la Opera Plaza.

Curierul Naţional

Bugetul de stat, vacă de muls pentru SNLO

Echipele de fotbal Pandurii Târgu-Jiu şi Minerul Motru au fost sponsorizate cu 8,8 mil. lei, chiar dacă SNLO nu prevăzuse sumele în bugetul de venituri şi cheltuieli

CNVM verifică dacă limitarea drepturilor de vot în AGA SIF Muntenia este legală

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a lansat o investigaţie la SIF Muntenia (SIF4), pentru a verifica dacă este legală decizia SAI Muntenia Invest de limitare la 5% a drepturilor de vot ale unui grup de 37 de acţionari care deţin aproape 16,9% din titlurile SIF.

SOCIAL

Evenimentul Zilei

BACALAUREAT 2012. Fizica, ultimul cui de la Bac. Filologii, cei mai câştigaţi: „Gata, hai să bem!”

Elevii care au dat, ieri, proba la alegere a profilului susţin că cele mai grele subiecte au fost la fizică. Biologia, dar şi probele de la profil uman nu le-au pus probleme. Odată ce au terminat cu cartea, pentru elevi a sosit vremea petrecerii.

Adevărul

5.000 de raţe de plastic se întrec pe Dâmboviţa pentru 500 de euro

Bucureştenii sunt aşteptaţi din nou mâine la Cursa de Raţe, organizată de ProFM. La cursa de raţe de plastic s-au înscris 5.000 de bucureşteni. Rața care trece prima linia de sosire va câştiga marele premiu în valoare de 500 de euro.

O universitate din Iaşi şi-a schimbat sediul. Vezi unde!

Universitatea Apollonia şi-a schimbat sediul administrativ din strada Păcurari nr. 11, lângă corpul E al Universităţii „Cuza”, pe strada Muzicii nr. 2, în spate la depozitul farmaceutic Ropharma. 

La teorie stăm bine, practica ne omoară. Controale pentru prevenirea infracţiunilor cu violenţă la case de schimb şi de amanet

Patru unităţi de schimb valutar şi 11 case de amanet din oraş au fost vizitate de poliţişti pentru a-i pune în gardă pe angajaţi despre cum să se păzează de infracţiunile comise cu violenţă. Oamenii legii au verificat şi buna funcţionare a sistemelor de alarmă, de televiziune cu circuit închis şi siguranţa caselor de valori.

Jurnalul Național

Povestea zguduitoare a coloniei miniere Ciudanoviţa: boxul şi fotbalul au fost îngropate, iar oamenii trăiesc lîngă mormane radioactive!

Ruşii au exploatat uraniu la Ciudanoviţa ca să recupereze datoria după Al Doilea Război Mondial. Ei au transformat locul într-un paradis straniu al anilor ’60: două cinematografe, spital cu maternitate şi 300 de angajaţi, restaurante, trei alimentare, şapte şcoli, patru secţii sportive. Ruinele de acum. Doar că zona era încercuită şi păzită permanent. La mină lucrau 15.000 de români din toată ţara, completaţi de 2.000 de deţinuţi. Găseai blugi şi whisky, iar salariul unui miner era de zece ori mai mare decît al unui doctor!

EXTERNE

Evenimentul zilei

Libia: alegeri libere, după 43 de ani

Scrutinul îi găseşte pe libieni într-o confuzie politică totală şi într-un context de securitate tensionat. Aproape trei milioane de alegători sunt aşteptaţi astăzi la urne pentru a alege membrii Parlamentului de la Tripoli, primul scrutin liber în Libia după mai bine de patru decenii sub regimul lui Muammar Gaddafi.

Amazoanele lui Chavez

Hugo Chavez, liderul socialist de la Caracas, a ţinut să marcheze într-un mod deosebit cea de-a 201-a aniversare a independenţei Venezuelei. Autorităţile au organizat o paradă militară somptuoasă la care au defilat şi ultimele achiziţii în materie de armament: avioane de vânătoare, elicoptere de asalt, blindate şi sisteme de apărare antiaeriană, toate de fabricaţie rusească.

Adevărul

Hillary Clinton, într-o vizită-surpriză la Kabul

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a sosit sâmbătă la Kabul, într-o vizită-supriză în ajunul unei conferinţe a donatorilor de fonduri pentru Afganistan, prevăzută să se desfăşoare la Tokyo.În cursul scurtei sale vizite, Hillary Clinton urmează să se întâlnească cu președintele Hamid Karzai.

Jurnalul Național

Anchetă internaţională pentru cauza morţii lui Yasser Arafat
 

Liderii palestinieni doresc o anchetă internaţională privind cauzele morţii liderului istoric al Autorităţii Palestiniene Yasser Arafat, pentru a putea închide acest capitol, a declarat, joi, ministrul palestinian al Afacerilor Externe, Riyad al-Malki.

Ultima oră
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)
10:28 - Ludovic Orban: Am convingerea că voi câștiga. Se alege între cel care a provocat criza guvernamentală și omul care vine cu soluția (VIDEO)
10:19 - Emil Boc: Liberalii au de ales între un președinte de partid cu un anumit bagaj și un premier cu anumite perspective / Nu am discutat despre reîmpărțirea portofoliilor, important e ca USR PLUS să revină la masa negocierilor (VIDEO)
10:04 - Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai face față numărului mare de pacienți. Număr record de internări
09:38 - Ludovic Orban: Preşedintele Klaus Iohannis este binevenit la Congresul PNL. Am încredere că vor fi respectate toate procedurile de vot