Românii nu vor mai avea acces la piaţa muncii din Olanda

Românii nu vor mai avea acces la piaţa muncii din Olanda
Foto:depers.nl

Cetăţenii din România şi Bulgaria, precum şi cei din afara UE nu vor mai avea, de la 1 iulie, dreptul să muncească în Olanda fără un permis de muncă. Permisele de muncă vor fi emise doar în cazuri excepţionale, potrivit unei propuneri a ministrului pentru Afaceri Sociale, Henk Kamp, susţinută de guvern.

Kamp doreşte ca angajatorii din agricultură şi horticultură să folosească predominant şomerii olandezi. Măsura ar veni în sprijinul politicii guvernamentale de a pune presiune pe oamenii fără locuri de muncă să accepte ofertele existente pe piaţa muncii.

De la lărgirea Uniunii Europene, în 2004, aproximativ 165.000 de oameni din Europa Centrală şi de Est lucrează în agricultură, horticultură, construcţii, industrie şi transport în Olanda. “În acelaşi timp, peste un milion de oameni sub 65 de ani nu au slujbe şi traiesc din ajutor social”, a declarat Kamp, potrivit NIS News Bulletin.

Deşi Olanda are una dintre cele mai scăzute rate ale şomajului din UE, se confruntă de câţiva ani cu o problemă legată de numărul  în creştere al persoanelor care nu sunt apte de muncă. Despre aceştia ministrul declară: „Cel puţin jumătate pot de fapt să muncească”. Acesta intenţionează să îi motiveze arătându-le că „nu există beneficii (n.r. gratuite) pentru cei care pot munci şi pentru care există locuri de muncă”.

În privinţa muncitorilor din afara Uniunii, Kamp a abordat o poziţie şi mai dură: “Nu ştiu de ce ar trebui să îi primim. Întâi ar trebui să ne ocupăm de şomerii din Olanda, apoi de cei din U.E. şi după de cei din afara U.E”.

Prin „din afara U.E.”, Kamp se referă şi la România şi Bulgaria. Deşi ambele au aderat la U.E. în 2007, Olanda a recurs la dreptul de a menţine graniţele închise pentru forţa de muncă provenită din România şi Bulgaria.

Pentru muncitorii din alte ţări membre , în principal Polonia, reglementările în vigoare nu vor fi modificate.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)