Românii plecați la cules de portocale în Italia, tratați ca niște sclavi

Românii plecați la cules de portocale în Italia, tratați ca niște sclavi

Românii și ceilalți imgranți care culeg portocale și clementine în regiunea Corigliano Calabro, de pe coasta Mării Ionice se plâng că sunt tratați ca niște sclavi, scrie cotidianul La Repubblica.

La doi ani după revolta mai multor muncitori de culoare împotriva practicilor folosite, metodele de exploatare continuă, în ciuda faptului că metoda, sau ”Caporalatul” cum mai este cunoscută (fiindcă recrutările sunt făcute de ”caporali”), este considerată infracțiune si se pedepsește cu închisoare de la  cinci la opt ani.

Se muncește câte 12 ore pe zi, aplecat, pentru 25 de euro, fără transportul până pe câmpul unde se culege. S-au semnalat situații în care după ce erau astfel exploatați, imigranții rămâneau fără bani pentru că patronul dispărea pur și simplu.

”Dacă cerem bani ne pun pistolul la cap şi ne spun ‘te arunc în mare’, a povestit un român, care lucrează în Corigliano Calabro de ani de zile. ”Îmi marchează 20 de zile de muncă, iar restul se duce la nevasta patronului, care stă acasă, în timp ce eu culeg portocale”, adaugă el.

La 19 decembrie, românul Aurel Galbău, de 49 de ani, a căzut din copac în timp ce culegea măsline pe un câmp în apropiere de localitatea Rossano. Carabinierii au primit o semnalare anonimă. Când salvarea a ajuns la faţa locului a fost prea târziu.

Asociaţia ”Torre del Cupo” estimează că există cel puţin 12.000 de străini pentru sezonul clementinelor, care deși nu sunt mulțumiți cu condițiile, nu protestează, de frică. Potrivit unor imigranți, nemulțumiții primesc amenințări cu moartea chiar din partea patronilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe