Ședința Plenurilor reunite ale Parlamentului va avea loc luni la 15:00. Zgonea: Se citește decizia CCR, care va fi publicată ”de îndată” în MO

Ședința Plenurilor reunite ale Parlamentului va avea loc luni la 15:00. Zgonea: Se citește decizia CCR, care va fi publicată ”de îndată” în MO

UPDATE 12:38: Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a confirmat faptul că ședința extraordinară a parlamentarilor va avea loc luni și va fi o sesiune cu citire, nu cu dezbatere. Astfel, luni la ora 14:00 va avea loc o întrunire a grupurilor parlamentare, iar de la 15:00 are loc ședința extraordinară. Ulterior, liderii grupurilor parlamentare se vor reuni într-o ședință cu liderii celor două camere pentru a discuta o propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului.

În ce privește decizia CCR, Zgonea a precizat că ”președintele Curții sau un membru va citi decizia în fața plenului reunit” Nu este ședință cu dezbatere. De asemenea, președintele interimar, Crin Antonescu, și cel ales Traian Băsescu, nu trebuie să fie prezenți în sală la citirea decizie, conform procedurii, a mai spus Zgonea.

După plen, decizia se trimite ”de îndată” Monitorului Oficial, și va fi publicată într-un ”termen rezonabil.”

”Nu există termen de publicare în MO. Ea se află deja la MO dar trebuie transmisă sub semnătira mea ca președinte de ședință” a spus Valeriu Zgonea.

Zgonea, despre ședința extraordinară

Embed: " />
 

UPDATE 12:30: Ședința Plenurilor reunite ale Parlamentului va avea loc luni, a anunțat deputatul PDL Ioan Oltean. Deși partidul său a cerut ca aceasta să aibă loc vineri, majoriatea senatorilor și deputaților prezenți la ședința Birourilor Permanente au hotărât ca ședința să se desfășoare luni, la ora 15:00. Motivul este că este sigur că se va îndeplini cvorumul de 50 la sută plus unu din parlamentari prezenți, necesar pentru a se putea lua act de decizie.

Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc joi, pentru a discuta despre convocarea ședinței extraordinare a Plenului reunit al celor două Camere. În aceasta, Camerele urmează să ia act de decizia CCR de invalidare a referendumului pentru demiterea a lui Traian Băsescu din funcția de președinte.

Reprezentanții Partidului Democrat Liberal cer ca Plenul să se reunească vineri, începând cu ora 12:00, pentru  ca decizia să fie citită în Parlament și a se lua act de ea.

Pentru ca Parlamentul să poată lua act de decizia Curții, este necesar să se îndeplinească  un cvorum de jumătate plus unu din numărul de membri ai celor două Camere.

Marți, Curtea Constituțională a decis că referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, care a avut loc pe 29 iulie, este invalid. Deși acesta s-a desfășurat în conformitate cu legile, nu s-a îndeplinit cvorumul de 50 la sută plus unu din cele peste 18 milioane de persoane incluse pe listele electorale, cvorum necesar pentru ca referendumul să fie considerat valid.

Odată ce Plenul va lua act de decizia CCR, suspendarea lui Traian Băsescu se va încheia în mod oficial și acesta va putea să revină la palatul Cotroceni.