Șova: Un nou referendum este imposibil. Singura posibilitate teoretică este o nouă suspendare a lui Traian Băsescu

Șova: Un nou referendum este imposibil. Singura posibilitate teoretică este o nouă suspendare a lui Traian Băsescu
Foto: cotidianul.ro

Într-un interviu acordat de ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Dan Șova, pentru postul RFI, acesta a declarat că parlamentul va fi „obligat” să respecte decizia Curții Constituționale  privind referendumul, chiar și în cazul în care verdictul ar fi o „enormitate.”

Acesta consideră că nu se poate organiza un nou referendum, astfel că singura posibilitate, în cazul în care Traian Băsescu s-ar întoarce la Cotroceni și continuă să încalce Constituția este reluarea unei proceduri de suspendare. Senatorul a mai spus și că nu s-ar hazarda să discute „atât de departe.”

Potrivit legii, Parlamentul va decide calea de urmat, după ce decizia CC privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.

„Parlamentul are o singură opțiune, accea de a respecta și aplica decizia Curții Constituționale, care indiferent de rezultatul ei, în mod evident, va nemulțumi una dintre părți. Dar nu există cale de urmat, decât respectarea deciziei Curții Constituționale,” a declarat Dan Șova.

„Parlamentul este obligat, suntem un stat de drept. Dacă nu respectăm deciziile Curții înseamnă că ne plasăm în afara statului de drept, chiar dacă nu ne convine acest lucru și chiar dacă afirm și susțin că am fi primul stat din UE aflat într-o situație comică, adică am avea un președinte pus prin hotărâre judecătorească împotriva voinței cetățenilor. Dar așa fiind, dacă magistrații constituționali în înțelepciunea lor vor decide că este posibilă o asemenea enormitate, va trebui s-o respectăm,” a mai precizat senatorul PSD.

Șova a fost întrebat dacă ia în calcul un nou referendum, așa cum sugerau unii colegi din USL.

„Un nou referendum nici nu este posibil, întrucât  Constituția este foarte clară: referendumul se organizează în 30 de zile de la suspendare. Deci e un termen de decădere, un nou referendum nu poate fi organizat. Singurul lucru care este posibil în cazul, Doamne ferește și nedorit de noi, pe care eu personal, nu mi-l pot imagina în acest moment, juridic vorbind, nu-mi pot imagina și constituțional, întoarcerea domnului Băsescu, dar dacă ea se va întâmpla și domnia sa va înțelege în continuare să încalce Constituția, singura posibilitate este reluarea unei proceduri de suspendare. Dar nu m-aș hazarda să discut atât de departe,” a răspuns acesta.

Ministrul este, însă, convins că decizia CC va fi „favorabilă votului dat de români.”

„Eu aș vrea să văd întâi decizia CC, în privința căreia convingerea mea este că va fi favorabilă votului dat de români. Este imposibil să ignori 7,4 milioane de români, care i-au spus domnului Traian Băsescu să plece acasă, pentru că atunci, firește, democratia ar avea un înțeles destul de limitat pentru cineva. Toți românii ar înțelege că indiferent ce votează, decid judecătorii Curții cine-i președinte în România. Și asta ar fi o interpretare care nu cred că ar prijini nici ea statul de drept,” a conchis Dan Șova.