Tismăneanu: Crin Antonescu este probabil cel mai ridicol politician român de după 1989

Tismăneanu: Crin Antonescu este probabil cel mai ridicol politician român de după 1989
Foto: evz.ro

Cel mai ridicol politician român de după 1989. Aşa l-a caracterizat politologul Vladimir Tismăneanu pe preşedintele interimar Crin Antonescu, despre care a scris pe blogul său că este lipsit de orice urmă de umor, exaltat şi nesăbuit, asemenea unui dictator. Tot pe blog, politologul îi recomandă premierului Victor Ponta să iasă din adolescenţa politică.

Mai mult, fostul președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România îl compară pe Antonescu cu …Nicolae Ceauşescu.

(…) L-aţi vazut vreodată dialogând? Universul său mental este unul dictatorial. Lipsit de orice urmă de umor, îndrăgostit de sine, autocentrat, exaltat şi nesăbuit, se crede lider providenţial. Unul ca el, vorba Elenei Ceauşescu, se naşte o dată la 500 de ani. (…) Cu ce o fi greşit acest popor să aibă parte de un al doilea la distanţă de doar câteva decenii?„, scrie Tismăneanu pe blogul său.

El apreciază faptul că preşedintele interimar îşi îngăduie să-l admonesteze pe ambasadorul Statelor Unite drept o probă de iraţional şi auto-distructiv infantilism.

„Răţoielile trufaşe şi aroganţa nombrilistă nu servesc la nimic altceva decât să-l facă pe Crin Antonescu, probabil cel mai ridicol politician român de după 1989, să se simtă important. Aşa îşi rezolvă el complexele de inferioritate”, mai scrie politologul.

Politologul mai subliniază că virtuţi precum luciditatea, responsabilitatea, onestitatea şi bunul simţ nu figurează în palmaresul comportamental şi psihologic al lui Crin Antonescu.

Tismăneanu are o recomandare şi pentru premierul Victor Ponta: „Victor Ponta trebuie să iasă din minorat, din adolescenţa politică, să-şi depăşească, dacă poate, complexele, şi să le spuna lui Crin, lui Ilici şi lui Felix: „Enough is enough. Nu vreau ca numele meu să fie asociat cu distrugerea ţării. Nu vreau ca guvernarea mea să intre în istorie drept ciuma lui Ponta”. Va fi în stare să o facă?”.

Tismăneanu avertizează că România se îndreaptă vertiginos spre haos, că statul de drept este ponegrit şi contestat, iar cei care au dorit acest lucru par incapabili să se oprească.