Traian Băsescu, despre scrisoarea către Ponta: Unii au cam luat-o în râs, dar cele 8 puncte sunt concluziile oficialilor UE

Traian Băsescu, despre scrisoarea către Ponta: Unii au cam luat-o în râs, dar cele 8 puncte sunt concluziile oficialilor UE
Foto: presidency.ro

Președintele Traian Băsescu a vorbit, miercuri, în emisiunea „Sub semnul întrebării”, difuzată de B1 TV, despre scrisoarea pe care a trimis-o premierului Victor Ponta și președinților celor două Camere, precizând că deși unii „au cam luat-o în râs”, punctele  reiterate în document reprezintă concluziile Consiliului Afaceri Generale.

„Unii au cam luat-o în râs. Ce nu au înțeles ei e că cele 8 puncte erau concluziile Consiliului unde a participat ministrul nostru de Externe. Eu mi-am făcut datoria să le propun un plan de acțiune care să creeze condiții să ne atingem un obiectiv, acela de a intra în Schengen. Deci nu aș vrea ca în decembrie, pentru că nu respectăm conzluziile Consiliului Afaceri Generale, să vină să spună că nu am intrat pentru că a fost supărată nu știu ce doamnă din Europa”, a declarat președintele.

„Eu sunt un om care știe cum se susțin interesele României. Cine crede că se susțin spunând hai să ne înțelegem, trebuie să faci ceva la tine acasă, așa ai argumente. Când faci doar 3 lucruri din 8, europenii spun că mai ai cinci. Și statutul parlamentarilor este o problemă”, a mai spus Traian Băsescu.

Întrebat despre situația ministrului Relu Fenechiu, care are dosar penal, președintele a spus că nu poate face nimic decât să scrie în continuare.

„Acum, eu ce pot sa mai fac? Eu pot să mai scriu. Nu eu pot să înlocuiesc un ministru, nu eu pot să schimb statutul parlamentarilor. Mai e un articol – procurorii trebuie să trimită probe concludente – aici trebuie să fie foarte clar, singurii care analizează probele sunt procurorii și judecătorii, nu parlamentarii. Nu parlamentarii sunt chemați să judece. Există și o undă de dreptate. Trebuie să avem legea răspunderii în magistrație clar fixată. Un magistrat trebuie să știe că dacă a făcut un abuz, răspunde și el”, a mai spus președintele României.

Vezi AICI scrisoarea integrală a președintelui.

Băsescu: Dacă un magistrat face un abuz, răspunde și el

Embed:

Urmăriți B1TV.ro și pe