USL anunță oficial: NU va respecta decizia Curții Constituționale. Ministrul Mircea Dușa: Referendumul se va desfășura conform Ordonanței de Guvern, nu a deciziei CC

USL anunță oficial: NU va respecta decizia Curții Constituționale. Ministrul Mircea Dușa: Referendumul se va desfășura conform Ordonanței de Guvern, nu a deciziei CC
Foto: mediafax.ro

Deși Curtea Constituțională a decis marți că Traian Băsescu poate fi suspendat numai dacă prezenţa la vot este de cel puţin jumătate plus unul din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, susține că referendumul se va defășura conform Ordonanței de Guvern și nu a deciziei judecătorilor.

Potrivit Mediafax, acesta a menţionat că, prin decizia luată în cazul acestei iniţiative legisaltive – respectiv de constatare a constituţionalităţii – Curtea Constituţională a procedat normal, fiind consecventă deciziilor luate anterior.

Duşa a arătat că, după această decizie a Curţii, iniţiativa legislativă urmează a fi trimisă la promulgare, ea nefiind lege.

Aceeași idee a promovat-o și senatorul PNL Ioan Ghișe, care a lăsat să se înțeleagă că decizia judecătorilor nu poate modifica ordonanța de urgență pe care Guvernul a emis-o în 5 iulie.

Pe de altă parte, senatorul PSD Dan Șova a evitat să comenteze declarația lui Mircea Dușa, afirmând doar că există un termen de 45 de zile în care legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR, scrie HotNews.

„Să așteptăm motivarea deciziei Curtii, să vedem exact ce spune și vom acționa în consecință”, a comentat el, precizând că ar fi nevoie de convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.”, se arată în comunicatul CCR.

Vezi AICI mai multe detalii despre decizia CCR.

De precizat că Ordonanța de Urgență la care face referire ministrul Dușa nu poate fi atacată decât de Avocatul Poporului, tocmai revocat de USL. Mai mult, prin amânarea publicării în Monitorul Oficial a deciziei CC privind neconstituționalitatea legii Curții, Curtea nu poate judeca încă revocarea Avocatului Poporului. Cu alte cuvinte, prin tertipuri juridice și amânări inadmisibile într/un stat de drept, USL încearcă să forțeze nerespectarea deciziilor Curții Constituționale.