Dosarul violențelor din 10 august, închis definitiv: Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului

Dosarul violențelor din 10 august, închis definitiv: Tribunalul București a respins cererea DIICOT de redeschidere a dosarului
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cererea DIICOT de redeschidere a dosarului violențelor din 10 august 2018 a fost respinsă de judecătorii de la Tribunalul București. Decizia este definitivă.

Dosarul violențelor de la Protestul Diasporei din 10 august 2018, închis definitiv

Dosarul a ajuns din nou în instanță pe data de 4 august și de atunci se plimbă între Tribunal și Curtea de Apel București și a ajuns inclusiv la Curtea Constituțională după ce colonelul Sebastian Cucoș a solicitat sesizarea CCR, magistrații respingând atunci cererea acestuia.

Astfel, la aproape trei ani de la producerea violențelor din Piața Victoriei, de la mitingul diasporei, acest dosar este închis. În momentul în care procurorii DIICOT au decis clasarea în privința foștilor șefi ai Jandarmeriei Române, în spațiul public,a izbucnit un scandal de proporții, societatea civilă acuzând faptul că aceștia au primit ordin de la ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, de a lovi mulțimea, lucru scos la iveală și de camerele de luat vederi. În cele din urmă, niciunul dintre șefii Jandarmeriei nu afost acuzatpentru acele violențe.

Dosarul a fost clasat în vara anului trecut, după care fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat soluția de clasare dată de procurorul DIICOT Doru Stoica.Hosua dispus redeschidereaDosarului10 augustşireînceperea urmăririi penale în cazul foştilor şefi ai Jandarmeriei. Principalul argument a fost că aceștia refuzaseră să dea declaraţii când au fost chemaţi la Parchetul Militar. Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali. În plus, nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video din dosar nu au putut fi accesata.

Acum, acest dosar ar mai putea fi deschis dosar în cazul în care apar probe noi pe care procurorii să le invoce.

Agresorii jandarmeriței Ștefania Nistor la mitingul 10 august 2018, au fost condamnați, recent, la închisoare cu executare

Pe de altă parte, la începutul lunii februarie, a fost pronunțată sentința definitivă în cazul agresiunilor asupra jandarmeriței Ștefania Nistor.Ionuț-Liviu Cojoacă a primit o pedeapsă de doi ani și nouă luni de închisoare cu executare, iar Daniel Dumitru a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare.Alți cinci inculpați în acest dosar au primit pedepse la închisoare cu suspendare.

Ștefania Nistor a fost prinsă în mulțime împreună cu un coleg și a fost lovită de mai mulți protestatari pe10 august2018. Ulterior, alţi protestatari au intervenit şi i-au apărat pe cei doi jandarmi.

Tags: