Pelerinajul Sfântei Parascheva adună în fiecare an sute de mii de credincioși la Iași. Evenimentul religios începe de obicei cu câteva zile mai devreme de mijlocul lunii octombrie, iar noaptea dintre 13 spre 14 octombrie este cea mai considerată cea mai importantă, fiind cea în care Cuvioasă face minuni, însă anul acesta evenimentul va incepe mai devreme. Statul la rând zeci de ore pentru a se închina la sfintele moaşte, a devenit o tradiție, însă, de data asta oamenii nu sunt încurajați să vină să se roage la raclă sfântă, din cauza pandemiei. Dacă totuși ajung la pelerinaj, creștinii sunt rugați să să încerce pe cât de mult posibil să atingă obiectele sfinte, să evite aglomerația și să respecte măsurile de distanțare socială.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a anunțat că pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva va fi prelungit anul acesta, de la trei la șapte zile. Moaștele vor fi scoase din catedrală și așezate în baldachinul din curtea ansamblului mitropolitan joi, 08 octombrie 2020și vor rămâne acolo până pe 15 octombrie. Spre deosebire de anii trecuți, nu vor fi aduse și alte moaște din străinătate.
Chiar și așa, pelerinii ar putea să aștepte mai mult de 24 de ore la coadă, în condițiile în care păstrează distanța de un metru şi jumătate între ei.
Că să evite o răspândirea noului coronavirus, autoritățile locale împreună cu Jandarmeria și Mitropolia Moldovei și a Bucovinei au luat măsuri dure.
Una dintre acestea presupune că credincioșii să stea la coadă în șir indian, că să evite îmbulzeala și să poarte mască de protecție pe tot parcursul evenimentului.
Amintim că anul acesta,nu vor mai fi organizate Sărbătorile Iașiului, niciconcerteși nici Festivalul Vinului.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a declarat, că este aproape imposibil le impui reguli credincioșilor.
„Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă raclă sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaște pot face rău cuiva. Modul în care își manifestă credincioșii evlavia este foarte puțîn controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zona emoțională, fiecare își manifestă cinstirea la raclă sfintei așa cum simte, unii doar se închină, ații pun și mâna, alții ating creștetul. Raclă este curățată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ține de vulnerabilitate suntem pregătiți să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru Ziarul de Iași.