Relu Fenechiu şi fratele său, condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”: Decizia nu este definitivă

Relu Fenechiu şi fratele său, condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”: Decizia nu este definitivă
Foto: evz.ro

UPDATE: În urma deciziei de vineri, Relu Fenechiu a demisionat din fruntea Ministerului Transporturilor. Mandatul va fi preluat, interimar, de premierul Victor Ponta. (Detalii AICI)

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare și trei ani de interzicere a drepturilor civile, în dosarul „Transformatorul”, în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată. Decizia dată vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

Înainte ca judecătorii să dea sentința, Relu Fenechiu a precizat că dacă va fi condamnat, mandatul său de ministru va înceta, însă a precizat că nu se va retrage din viața politică. (Detalii AICI)

De asemenea, magistrații l-au condamnat pe Lucian Fenechiu, fratele ministrului, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată. Ceilalți inculpați din acest dosar au primit și ei pedepse de până la 7 ani de închisoare.

Vezi AICI condamnările din dosarul „Transformatorul”

Procurorii spun că în perioada 2002-2005, Relu Fenechiu a cumpărat prin firmele sale zeci de transformatoare în schimbul sumei de 20 de miliarde de lei vechi. Transformatoarele ar fi fost apoi vândute la suprapreț societãții Electrica Moldova. Anchetatorii susțin că licitațiile pentru respectivele contracte erau aranjate, întrucât la ele participau doar firmele lui Fenechiu.

Ministrul mai este acuzat în acest dosar și de faptul că cele mai multe transformatoare provin încã din anii 70, deși au fost cumpărate drept noi. Prejudiciul se ridică la peste 6 milioane de lei.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut pedeapsa maximă atât pentru Fenechiu cât şi pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, adică 15 ani de închisoare cu executare.

Alături de el au mai fost trimiși în judecată fratele său, Lucian, Ioan Turbatu, fost director general al Electrica Moldova, Ion Mărchidan, fost director Întreţinere, Petru Andronache, fost director Comercial şi Mihai Damian pentru abuz în serviciu.

Relu Fenechiu a fost condamnat la 5 ani de închisoare

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe